2012-11-27 21:24:02
Φωτογραφία για Ε. Ράπτη: «Δωρεάν φάρμακα στους ρευματοπαθείς»
από το Γραφείο Τύπου

Προς τον Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ, μόλις πρόσφατα με το ΦΕΚ 2833 της 26/10/2012, που τροποποιεί την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 497 της 28/2/2012, ανακοινώθηκε η νέα λίστα των... ασθενειών που δικαιολογούν μειωμένο και μηδενικό ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου για την αγορά των αναγκαίων φαρμάκων.

Από τις τροποποιήσεις που έγιναν προκύπτει πως από τη νέα λίστα έχει εξαιρεθεί η κατηγορία των ασθενειών που αφορούν στους ρευματοπαθείς, κάτι που επισημαίνεται με ιδιαίτερη αγωνία από ασθενείς και γιατρούς και που ασφαλώς δημιουργεί ένα δικαιολογημένο ταυτόχρονο αίσθημα αδικίας και έκπληξης.

Οι έλληνες ρευματοπαθείς αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού (περισσότερο από το 1%) και ζούνε μια πραγματικά οδυνηρή καθημερινότητα, αφού η ασθένεια τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα κίνησης και τους υποχρεώνει σε μια επώδυνη αποχή από απλές ανθρώπινες δραστηριότητες.


Είναι λοιπόν περισσότερο από βέβαιο πως ο αποκλεισμός των ρευματοπαθών από τη λίστα των χορηγούμενων φαρμάκων θα επιτείνει σημαντικά το πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας, παιδιών και ενηλίκων, που θα αδυνατούν, σε αυτό το περιβάλλον έντονης οικονομικής κρίσης, να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την υψηλή δαπάνη της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο θέμα και θεωρώντας πως η αναγκαία εξοικονόμηση από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να γίνεται από την κατάχρηση του δικαιώματος της συνταγογράφησης και της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι από την εξαίρεση πραγματικά δικαιούχων,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Ποιος λόγος οδήγησε στην απόφαση εξαίρεσης των ρευματοπαθών από τη λίστα φαρμάκων;

Μπορείτε να παρέμβετε άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν οι ρευματοπαθείς στους δικαιούχους απόκτησης δωρεάν, ή με μικρή συμμετοχή τους, φαρμάκων, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό μια καταφανή αδικία σε βάρος χιλιάδων ασθενών;

Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2012

Αριθμός πρωτοκόλλου: 4371

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Έλενα Ράπτη
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κίβδηλες λύσεις
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Κίβδηλες" λύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ