2012-11-27 13:59:03
Φωτογραφία για Guardian: Ερωτηματικά για το πως θα γίνει το χρέος βιώσιμο, χωρίς κούρεμα
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Guardian τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, επισημαίνοντας... ουσιαστικά ότι το κούρεμα του χρέους παραμένει στο τραπέζι.

Η βρετανική εφημερίδα στο άρθρο της αναφέρει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας (μείωση επιτοκίων, επιστροφή κερδών από τα ομόλογα, παράταση στην ωρίμανση των δανείων κοκ) και το νέο στόχο για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020. Τονίζει ότι το ΔΝΤ ήταν αμετακίνητο τόσο στο στόχο του 2020 όσο και στη κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι ευρωπαίοι δανειστές μας και η ΕΚΤ, και επισημαίνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει.

«Μετά από 12ωρη συζήτηση για τρίτη φορά σε ένα δεκαπενθήμερο, οι υπουργοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αγωνίζονταν να καταλήξουν σε ομοφωνία, υποδηλώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει ή ότι τα τρία χρόνια εφαρμογής των πολιτικών αυτών έφεραν πραγματικά αποτελέσματα».


Οι υπολογισμοί της Τρόικα, συνεχίζει η εφημερίδα, έδειχναν ότι αν οι εταίροι δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία για τη μείωσή του τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν 144% του ΑΕΠ το 2020. «Με το ΔΝΤ να απαιτεί κούρεμα του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές της Ευρωζώνης, και τη Γερμανία να καθοδηγεί την αντίσταση σε μια τέτοια κίνηση, την οποία θεωρεί παράνομη, το Eurogroup κατέληξε σε ένα μείγμα μέτρων που περιλαμβάνουν επαναγορά ομολόγων, μικρότερα επιτόκια και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, και επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα».

«Ενώ το Βερολίνο προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ απαιτούσε ένα καθαρό, αξιόπιστο και μακροχρόνιο πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα περιγράφοντας ακριβώς τι συνέβη στην συνεδρίαση του Eurogroup και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, παρά το haircut πριν λίγους μήνες στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα. Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25% σε πέντε χρόνια. Το βασικό ερώτημα παραμένει: Αν το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν κάποια από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Αθήνα».

armageddon-news.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ