2012-11-27 10:10:04
Φωτογραφία για Έφυγε ο Γιάννος Αναστάση
Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε τη Δευτέρα 26/11 από τη ζωή, ο Γιάννος Αναστάση. Μια ομολογουμένως προσωπικότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού η 40χρονη δράση του στους καθημερινούς ...αγώνες των αγροτών και του λαού της Πάφου, τον καταξίωσαν στη συνείδηση κάθε πολίτη, ως ένα πρωτοπόρο και μαχητικό ηγέτη, που πάλευε πάντα για τη φτωχολογιά και τους άκληρους αγρότες. Μια δυναμική και διεκδικητική προσωπικότητα που άφησε τη δική της σφραγίδα στο Λαϊκό Κίνημα και που αφοσιώθηκε στον αγώνα για το δίκαιο του αγρότη και όχι μόνο.

Ο Γιάννος Αναστάση, γεννήθηκε το 1929 στη Νατά της Πάφου. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα και φορτωμένα με τα βάσανα και τις δυσκολίες που τσάκιζαν τη φτωχή εργατιά και αγροτιά της Κύπρου εκείνη την εποχή.

Από πολύ νωρίς, η δράση που ανέπτυξε ο Γιάννος της ΕΚΑ Πάφου σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια της άνομβρης Κύπρου, της φτώχειας, της τοκογλυφίας και του ξεκληρισμού αποτελεί μέρος της Ιστορίας της Κύπρου
. Με τους συναδέλφους του Χαμπή Μιχαηλίδη, Χρίστο Κουρτελλάρη, Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Κυριάκο Κακουλλή, Νεόφυτο Ηλία, Κυριάκο Τσιέττη και άλλους νεότερους ηγέτες της ΕΑΚ-ΕΚΑ, από πολύ νωρίς συνέλαβαν την ιδέα της Οργάνωσης των φτωχών και ακτημόνων αγροτών και προχώρησαν στην δημιουργία της ΕΑΚ τον Οκτώβριο του 1946. Για 40 συναπτά χρόνια, διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Πάφου και υπηρέτησε με ευλάβεια τον Αγρότη. Αγωνίστηκε με πάθος για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων των παραγωγών. Διακρινόταν για την οξυδέρκεια, τον δυναμισμό, τις οργανωτικές του ικανότητες, την απλότητα και κυρίως το ιδιαίτερο προτέρημα του να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο. Με την προσωπικότητα και τη πλατιά δράση που ανέπτυξε, κατάφερε να αγκαλιαστεί απ΄ όλο το κόσμο της Επαρχίας Πάφου.

filoksenos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ