2012-11-27 07:51:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Κάλεσμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για καταγραφή ανέκδοτων παραδοσιακών παραμυθιών του Νομού Αχαΐας
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) διοργανώνει εκστρατεία συλλογής παραδοσιακού παραμυθιού, απευθυνόμενο σε κάθε κάτοικο του Νομού Αχαΐας που έχει ήδη ή επιθυμεί να διασώσει την αυθεντική προφορική μορφή της αφηγηματικής αυτής τέχνης.

Στοχεύοντας αφενός σε μια θεατρική αναμέτρηση με τα παραμυθητικά μοτίβα και θέματα, όπως αυτή θα μπορούσε να προκύψει μέσα από μια έντεχνη και πιο σύγχρονη επεξεργασία του λαϊκού υλικού, και αφετέρου σε μια καταγραφή και έκδοση του υπάρχοντος υλικού, με τις αναμενόμενες ιδιομορφίες της παράδοσής του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. απευθύνεται σε κάθε τολμηρό και ονειροπόλο «διασώστη» ή και αυθεντικό φορέα της παραμυθένιας παράδοσης και τον παρακινεί να παραδώσει το υλικό του.

Πιο αναλυτικά, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, κοινοτάρχες, υπάλληλοι, αγρότες, κάθε ένας που έχει ήδη ή είναι σε θέση να αποθησαυρίσει παραμύθια της περιοχής του, παρακαλείται να παραδώσει έως 31 Ιανουαρίου 2013, το υλικό του, γραπτώς μέσω fax ή e-mail, ή μαγνητοφωνημένα μέσω ταχυδρομείου.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του θεάτρου, "προκειμένου το υλικό να εκδοθεί και να μπορεί να τύχει επιστημονικής ή δραματουργικής αξιοποίησης θα πρέπει να γράφετε ή να μαγνητοφωνείτε τα παρακάτω στοιχεία: όνομα διασώστη, όνομα πρωτογενούς πηγής, περιοχή της Αχαΐας με την οποία συνδέεται το παραμύθι και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε εσείς σημαντικό, όσον αφορά στον τρόπο ή το χρόνο καταγραφής του.

Τονίζουμε πως δεν πρέπει να επεμβαίνετε διορθώνοντας την ηχητική εκφορά του λόγου ή τη σύνταξη, καθώς τα διάκενα και οι γραμματικές ελλείψεις ενισχύουν κάποτε την ποιητικότητα του είδους και είναι σύμφωνα, με μια πιο δημώδη αντίληψη του λόγου.

Σημειώνουμε επίσης πως παραμύθια που κι εσείς οι νεότεροι, θυμάστε από το περιβάλλον σας, θα γίνονται δεκτά, αρκεί να καταγράφετε με σχολαστικότητα, την καταγωγή του παραμυθιού, το βιωματικό δεσμό που σας συνδέει μ’ αυτό και βέβαια, το όνομα της πρωτογενούς σας πηγής (παππούς, συγγενής, κ.ά.).

Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις για την καλύτερη και ακριβέστερη καταγραφή της λαικής μας παράδοσης".

H καταγραφή των παραμυθιών θα γίνει σε συνεργασία με τη φιλόλογο Μαίρη Σιδηρά. Η διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας είναι, Θέατρο Μπάρι-Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα, Τηλ.επικοινωνίας 2610623730, Σοφία Μαυρίδη.

*Στο μεταξύ το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων διοργανώνει σεμινάρια δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα στο θέατρο Μπάρι-Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.

Συγκεκριμένα το κάθε μάθημα θα είναι τρίωρης διάρκειας και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου , 6 και 20 Ιανουαρίου και το τελευταίο μάθημα στις 10 Φεβρουαρίου. Ώρες μαθημάτων :18:00-21:00.

Εκτός από τους βασικούς άξονες της δημιουργικής γραφής, το σεμινάριο θα συμπεριλάβει και συνοπτικές παρουσιάσεις θεωριών λογοτεχνίας, ιστορίας Θεάτρου καθώς και προβολές κάποιων θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής θα περιστραφεί κατά κύριο λόγο γύρω από την έννοια «Πλούτος», έννοια η οποία σήμερα –περισσότερο από ποτέ- απασχολεί τους πάντες έστω και εκ του αντιθέτου της, δηλαδή της Φτώχειας.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και επαγγελματικής κατάστασης και το κόστος είναι 10 ευρώ το τρίωρο μάθημα. Πληροφορίες-εγγραφές: 2610623730 Σοφία Μαυρίδη - Συγκλητική Βλαχάκη.

Βιογραφικό Δημήτρη Τσεκούρα

Γεννήθηκε στα Γιάννενα.

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Θεωρητική Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή τού Α.Π.Θ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο τής Salamanca.

Έχει γράψει (και έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής) πέντε θεατρικά έργα, ένα μυθιστόρημα, μία νουβέλα και μερικά αφηγήματα.

Τα δύο από τα θεατρικά του έργα, "Ο Επισκέπτης" και το "Sueno del mar" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Οδός Πανός".

Τα άλλα τρία, "Το νερό γνωρίζει", "H Μπέμπα" και "Η λίμνη" είναι δημοσιευμένα στα προγράμματα των θεάτρων στα οποία έχουν παρασταθεί.

"Το νερό γνωρίζει" το σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καταλειφός το 2007 και παίχτηκε στο Bios με τον ηθοποιό Στάθη Μαντζώρο.

"Η Μπέμπα" σκηνοθετήθηκε από τον νέο σκηνοθέτη Ορέστη Τάτση το 2010 και παίχτηκε για δύο σεζόν στο Απλό Θέατρο και στο Θέατρο Στοά. Ερμήνευσε η Ναταλία Στυλιανού.

"Η λίμνη" σκηνοθετήθηκε από τη Ζωή Ξανθοπούλου το 2012 και παίχτηκε στο Nixon screening room με τους ηθοποιούς Λευτέρη Ζαμπετάκη, Δημήτρη Πλειώνη και Κωστή Σειραδάκη.

Τα άλλα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", "Πολύχρωμος Πλανήτης" και "Εμπειρία Εκδοτική".

Η πιο πρόσφατη έκδοσή του είναι το βιβλίο "Θα ήθελα" (εκδ Εμπειρία Εκδοτική). Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται το μυθιστόρημα "Κρακ" και τα αφηγήματα "Η ομορφιά σου" και "Saroten των 10mg".

Επίσης έχει μεταφράσει "Τα μάγια τής πεταλούδας" τού Federico Garcia Lorca. Στην καινούργια αυτή μετάφραση στηρίχθηκε η παράσταση τού έργου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων το καλοκαίρι του 2011 σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή. Η μετάφραση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σοκόλη".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ