2012-11-26 09:58:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι τρεις προτάσεις για την επέκταση του προαστιακού που μελετά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Όλες οι εξελίξεις για τον προαστιακό και τις σιδηροδρομικές υποδομές στην Πάτρα

Τρεις προτάσεις επεξεργάζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου στην Πάτρα, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2012- 15ο Money Show Πάτρας ο Μηχανικός του ΟΣΕ- Project Manager, Χρήστος Οικονόμου στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου.

Όπως είπε, ο κ. Οικονόμου, εξετάζεται η επέκταση του Προαστιακού προς τα Αραχωβίτικα και τα Καμίνια, η δημιουργία τριών νέων γραμμών, στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στη ΒΙ.ΠΕ. και στο Αεροδρόμιο του Αράξου και η τουριστική ανάπτυξη του τρένου προς την Αρχαία Ολυμπία και τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Στην παρούσα φάση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διερευνά τη βιωσιμότητα της επέκτασης του Προαστιακού προς τις νότιες πλευρές της Πάτρας, μετά την επιτυχή λειτουργία του στο υφιστάμενο τμήμα, καθώς το τρένο εξυπηρετεί καθημερινά 4.000 άτομα.


«Η δική μου πρόταση είναι να φθάσει το τρένο έως τα Αραχωβίτικα μέσω τα υφιστάμενης γραμμής μικρού εύρους με αναβάθμιση των στάσεων, ενώ απαιτείται νέα γραμμή εντός του νέου λιμανιού, από την Παπαφλέσσα και εντός της λιμενικής ζώνης έως το Γλαύκο, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Επίσης μοχλός ανάπτυξης θα είναι και η επέκταση του τρένου προς τη ΒΙ.ΠΕ και τον Άραξο. Για τη ΒΙ.ΠΕ. μπορεί να γίνει νέα γραμμή από τον Πείρο με κόστος 4,2 εκατ. ευρώ και προς τον Άραξο από τον οικισμό Μποντέικα με κόστος 1, 9 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από τον Πύρο έως το Διακοπτό, η οποία σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και είναι έρμαιο των επιτηδείων οι οποίοι κλέβουν το υλικό. «Σήμερα δεν λειτουργεί καμία αυτόματη ισόπεδη διάβαση γιατί έχουν κλαπεί τα καλώδια, ενώ αντιμετωπίσαμε και το εξής τραγελαφικό. Όπου οι γραμμές ενοχλούσαν την κατασκευή του δρόμου ξηλώθηκαν…», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο επίμαχο έργο της υπογειοποίησης του τρένου στην Πάτρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μία υπέργεια γραμμή με λιγότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν ότι αν η Πάτρα θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως μητροπολιτικό κέντρο, χρειάζεται σιδηροδρομική σύνδεση, διαφορετικά «θα χάσει το τρένο της ανάπτυξης».

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου, Σπύρος Φασούλας, έκανε μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση στον σιδηρόδρομο ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματά του, όπως ότι το τρένο έχει τους μικρότερους δείκτες ατυχημάτων, τη μικρότερη ρύπανση, την πολλαπλάσια μεταφορική του ικανότητα, κ.α. Μάλιστα απάντησε και στα γνωστά ελλείμματα του τρένου, λέγοντας πως ο σιδηρόδρομος είναι μία επένδυση άμεσα εκμεταλλεύσιμη που αποδίδει σε επίπεδο εθνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Νικολόπουλος παρουσίασε τους τουριστικούς- μουσειακούς σιδηροδρόμους ανά τον κόσμο. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, την Ελβετία, ακόμη και τη Νορβηγία οι οποίες έχουν αναπτύξει τον τουριστικό σιδηρόδρομο αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όπως τόνισε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο προσελκύονται στις χώρες που έχουν τουριστικό- μουσειακό σιδηρόδρομο 80 εκατ. τουρίστες. Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος εκτός από τον Οδοντωτό πρότεινε να αξιοποιηθεί τουριστικά το δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο είναι μία εγκατεστημένη επένδυση 250 εκατ. ευρώ που όμως έχει εγκαταλειφθεί. Συγκεκριμένα, είπε, πως πάση θυσία πρέπει να ξεκινήσει ένα δρομολόγιο το μήνα για να είναι λειτουργικό το δίκτυο, ενώ κάλεσε τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επιδείξουν το ελάχιστο ίχνος σοβαρότητας και να βάλουν τουριστικά δρομολόγια σε συνεργασία με τον Υπουργείο Τουρισμού.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΙΠΑ και Γ.Γ. του ΣΒΠ&ΔΕ, Πέτρος Μαντάς προβάλλοντας καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της παλιάς Πάτρας, τότε που λειτουργούσε το τραμ, ανέφερε ότι η πόλη σήμερα ζητά αυτά που στο παρελθόν είχε ως δεδομένα. «Η Πάτρα πριν από 100 χρόνια στην επιχειρηματική της ακμή ήταν μητροπολιτικό κέντρο και κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Είχε τραμ, τρένο, λιμάνι, ποδήλατα, υδροπλάνα. Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε από αυτά, πλην του λιμανιού. Αν και έχουμε ανώτατα ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ είμαστε πολύ πίσω και το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί αποκλειστικά στην Αθήνα. Μαζί οι Αχαιοί, μπορούμε με τις δυνάμεις μας να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από 100 χρόνια και μόνοι μας να διαμορφώσουμε την τύχη μας», κατέληξε.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ