2012-11-25 15:48:49
Φωτογραφία για Τα απομεινάρια των 8 ημερών
Τα πολεμικά ισραηλινά αεροπλάνα σταμάτησαν να σκορπούν τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς δεν εκτοξεύει πια ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος των 8 ημερών έλαβε τέλος με την υπογραφή κι από τις δύο πλευρές της εύθραυστης εκεχειρίας που πρότεινε η Αίγυπτος. Ομως, ο τελευταίος κύκλος βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων άφησε κι αυτός ανεξίτηλα τα σημάδια του, αφού βύθισε στον θρήνο και στην ανησυχία τους συγγενείς τουλάχιστον 160 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και άλλων περίπου 1.000 που τραυματίστηκαν (και από τις δύο πλευρές), ενώ γέμισε τους δρόμους με ερείπια κτιρίων.

Διαβάστε περισσότερα Παρά τα κούφια λόγια περί νίκης που εκστομίζουν η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και της Χαμάς, η ένταση που δημιούργησε η επιχείρηση «Πυλώνας Αμυνας» στην περιοχή παραμένει και τις επόμενες ημέρες μετά την εκεχειρία, με αψιμαχίες Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημεία του διασυνοριακού φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμη έναν νεκρό Παλαιστίνιο, ενώ υπάρχουν και αναφορές από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για εκτόξευση τριών ρουκετών από τη Γάζα.


Το κόστοςΤην ίδια ώρα που αναλυτές προσπαθούν να περιγράψουν την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, οι Παλαιστίνιοι μετρούν το κόστος της επιχείρησης σε ανθρώπινες ζωές και πανηγυρίζουν για το ενδεχόμενο να υπάρχει λιγότερος έλεγχος στα διασυνοριακά περάσματα με την Αίγυπτο. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, αν και ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις και τη ρητή δέσμευση της Χαμάς να σταματήσουν αμέσως οι εκτοξεύσεις ρουκετών, μετρούν κι αυτοί τις πληγές τους.

Ο εργαζόμενος του BBC, Τζιχάντ αλ Μασαράουι, κρατάει το άψυχο κορμί τού μόλις 11 μηνών γιου του, που έχασε τη ζωή του από τους ισραηλινούς πυραύλους.

Η επιχείρηση σταμάτησε παρότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 90% των ερωτηθέντων τη στήριζε, ενώ το κόστος από τη λειτουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος» θα αναγκάσει την πολιτική ηγεσία που θα αναδειχθεί στις 22 Ιανουαρίου να το χρηματοδοτήσει με ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυναμικές στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν και η ειρήνη μοιάζει ένα μακρινό όνειρο. Ολα εξαρτώνται από την πολιτική που θα ακολουθήσουν το Ισραήλ, η Χαμάς, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63743077
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ