2012-11-24 23:41:19
Φωτογραφία για Δόση και μείωση του χρέους
«Συμφωνήσαμε σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας ότι οι "17" υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια της Αθήνας από το πρώτο Μνημόνιο.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία παρουσιάστηκε το κόστος που θα έχουν για κάθε χώρα οι αποφάσεις για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος δήλωσε ότι «αν δεν ήμασταν κοντά σε απόφαση, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα». Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και αργότερα το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε, ακόμη, να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον ένα τμήμα των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα. Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος».


Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει «εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων».

Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν μία προς μία οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά επρόκειτο για προετοιμασία του εδάφους και απόπειρα αναζήτησης συμβιβασμού με το ΔΝΤ εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Επί τάπητος τέθηκαν κατά πληροφορίες 12 παράμετροι για την απομείωση του χρέους, με το κέντρο βάρους να πέφτει στα τρία κρίσιμα ζητήματα όπου ενσκήπτουν διαφωνίες -τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης, τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων (με χρηματοδότηση μέσω δανείου από τον EFSF) και την παραίτηση κρατών-μελών από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ