2012-11-24 19:27:03
Φωτογραφία για To αρχαίο θέατρο Γιτάνων είναι μοναδικό μνημείο!
Το αρχαίο θέατρο Γιτάνων είναι μοναδικό μνημείο. Τόσο η θέση του, στα όρια της αρχαίας Ηπείρου με την Ιλλυρία (σημ. Αλβανία), όσο και η χάραξη αρχαίων ελληνικών ονομάτων στα ονόματα εδώλια του κοίλου, αποδεικνύουν τη μοναδικότητά του.

Επιπλέον μπορεί να συμβάλει, ταυτόχρονα, στη μελέτη της προσωπογραφίας της Ηπείρου και των περιοχών εκείνων που διατηρούσαν εμπορικές ή άλλου είδους επαφές με τα Γίτανα. 

Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων ανέδειξε η Καλλιόπη Πρέκα - Αλεξανδρή. Μάλιστα η κ. Πρέκα καθιέρωσε και την ονομασία του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων, ανακαλύπτοντας την σε επιγραφές δημόσιου κτιρίου (Πρυτανείο) και πλήθους πήλινων σφραγισμάτων. Μέχρι τότε ονομαζόταν Τιτάνη. Όπως είπε στην "Κάτοψη" ο πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος, ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε δύο φορές στον αρχαιολογικό χώρο Γίτανα, "θα ξεκινήσουν οι αρχιτεκτονικές, στερεωτικές, τοπογραφικές και αναστηλωτικές μελέτες. Σε πρώτη φάση θα αποκατασταθούν οι τρεις κερκίδες και ο χορός του θεάτρου, και σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι εργασίες αντιστήριξης του μνημείου. Προς την κατεύθυνση αυτή αναζητούνται χρήματα". 


Σύμφωνα με την κ. Πρέκα η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 4.000 θεατές περίπου, χωρίς να προσμετρούνται όσοι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις σε ξύλινα καθίσματα, από το επιθέατρο και μέχρι το τείχος. Η κατασκευή του εντάσσεται με ασφάλεια στα μέσα του 3ου αι. π.Χ., ενώ οι επιγραφικές μαρτυρίες των εδωλίων μπορούν να επιτρέψουν μία πιο αυστηρή χρονολόγηση, τόσο για την κατασκευή όσο και για τις φάσεις χρήσης του μνημείου. Η καταστροφή του τοποθετείται το 167 π.Χ., χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν την επαναχρησιμοποίησή του. Η σκηνή, μία ορθογώνια κατασκευή μήκους 15,50μ. και πλάτους 5,50μ., φαίνεται - ότι διατηρεί τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τυπολογία των θεάτρων του ελλαδικού χώρου, γενικά, και του ηπειρωτικού, ειδικότερα. Κατασκευάστηκε εξαρχής λίθινη, στην τοιχοδομία της υιοθετήθηκε το πολυγωνικό σύστημα και το δάπεδό της αποτελείται από πατημένο χώμα και λατύπη. Στο μέσο περίπου του οπίσθιου τοίχου της άνοιγμα, μήκους 1,20μ. και πλάτους 0,50μ., εξυπηρετούσε προφανώς στην είσοδο ή και αποχώρηση των ηθοποιών από το χώρο της σκηνής χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από το κοινό.
katoci.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ