2012-11-23 18:22:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Χρυσή τομή για υδρογονάνθρακες με «ασάφεια»
Σε λύση «εποικοδομητικής ασάφειας» φαίνεται πως καταλήγουν κυβέρνηση και Τρόικα στο κείμενο του Μνημονίου που αφορά στους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να ξεπεραστεί κι αυτό το σημαντικό «αγκάθι».

Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκε η αναφορά στο σχετικό κείμενο για συμφωνία (με την Τρόικα) του προγράμματος και λεπτομερούς σχεδίου δράσης για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, με πρόβλεψη που αναφέρεται μόνο σε ενημέρωση της Τρόικας για το πρόγραμμα και το σχέδιο δράσης του Ταμείου.

Επίσης, παραμένει η πρόβλεψη που ζητά η Τρόικα, ότι οι εισροές και οι εκροές του Ταμείου περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, στη συνέχεια, όπου αναφέρεται πως οι εισροές και εκροές του ταμείου «θα λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, καθώς και τη μείωση του δημοσίου χρέους», προστέθηκε και πρόβλεψη για μεγάλο μέρος των εισροών που θα παραμένουν στο Ταμείο «για τις μελλοντικές γενεές».


Παραμένουν, πάντως, όλες οι προβλέψεις για τη μορφή και τη φύση του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, είναι πάντως ικανοποιημένος, επειδή αφαιρούνται οι δεσμευτικές προβλέψεις για καθοριστικό ρόλο της Τρόικας στη διανομή των εσόδων μέσω του προγράμματος και του λεπτομερούς σχεδίου δράσης και μπαίνει πρόβλεψη για να παραμένουν σημαντικά ποσά στο Ταμείο.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό, η δυνατότητα παροχής εγγυήσεων από το Ταμείο -πριν από την εισροή πραγματικών εσόδων που προβλέπεται το 2019 ή το 2020- ώστε να έχει τη δυνατότητα η Δημοκρατία να χρηματοδοτήσει μέρος των υποδομών, διατηρώντας σημαντικό ποσοστό ιδιοκτησίας και ελέγχου τους. Κάτι που αποτελούσε τον κύριο και εντονότερο λόγο ενστάσεων του Νεοκλή Συλικιώτη στο αρχικό κείμενο.

Από την άλλη η Τρόικα, που θα εκταμιεύει σε δόσεις το δάνειο, θα έχει ισχυρούς μοχλούς πίεσης και στο θέμα αυτό, σε κάθε επόμενη δόση, ενώ παραμένει η πρόβλεψη για τον κρατικό Προϋπολογισμό, στον οποίο η Τρόικα θα έχει σημαντικό ρόλο μέχρι και τη λήξη του Μνημονίου.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ