2012-11-23 10:28:03
Φωτογραφία για Έκλεισε Συμφωνία – Τα πολλά «όχι» έφεραν το «ναι» του Χριστόφια στο Μνημόνιο
Η αναδίπλωση του προέδρου και της κυβέρνησης εν μιά νυκτί φαίνεται πως ήταν μια κίνηση ανάγκης αλλά και εντυπώσεων (αντίστασης στην τρόικα) που είχε ως στόχο να περάσουν τα μέτρα και να υπογραφεί το μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, εκτός και αν ο πρόεδρος που δεν γνώριζε μέχρι προχθές αργά το βράδυ ότι το χρέος φθάνει τα 17,5 δισεκ. ευρώ, χθες πρωί εμπέδωσε ότι δεν τα βγάζουμε πέρα ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς και σύρθηκε σε συμφωνία… Χθες λοιπόν βράδυ γύρω στις 8 έφτασε το μήνυμα από τις Βρυξέλλες πως έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Της τελικής συμφωνίας που φαίνεται ότι θα υπογραφεί, προηγήθηκαν διαβουλεύσεις του προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες, οι οποίες συνδυάστηκαν με την άρση των διαφωνιών σε σημαντικά θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αλλά και στο φυσικό αέριο όπου όπως φαίνεται η τρόικα έχει αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης για χρήση μέρους των εσόδων για αποπληρωμή του δανείου.


Καταρχήν συμφωνία έχει επέλθει με την τρόικα για την συνομολόγηση μνημονίου για την Κύπρο. Προκαταρκιτκά το ποσό του μνημονίου θα είναι 17,5 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα καταστεί οριστικό όταν τελειώσει η έκθεση της Pimco για τις κυπριακές τράπεζες. Απέμειναν να κλείσουν δευτερευούσης σημασίας ζητήματα. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την επίσημη ανακοίνωση Βρυξελλών για να τοποθετηθεί.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία με την Τρόικα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε «εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αυτή είναι η απάντησή μου». Η δήλωση του Προέδρου έγινε κατά την άφιξή του στο κτίριο Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Για την τελική συμφωνία φαίνεται πως έγιναν σκληρές συζητήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν αποδεχτές αρκετές κυπριακές θέσεις.

Για το φυσικό αέριο κατοχυρώνεται το μοντέλο που διασφαλίζει το τριμερές των υδρογονανθράκων, δηλαδή μέρος των εσόδων να αποπληρώνει το χρέος, άλλο μέρος να τοποθετείται σε ειδικό ταμείο για τις μελλοντικές γενιές και τρίτο μέρος να δίνεται σε μέτρα ανάπτυξης.

Από τις συζητήσεις διασώθηκε ο 13ος μισθός και ο συνεργατισμός, ενώ θα υπάρχει υποσημείωση για την CYTA αν και εφόσον το δάνειο δεν θα είναι βιώσιμο θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση.

Η ΑΤΑ παγοποιείται για τα επόμενα 4 χρόνια και θα αποδίδεται μετά στο 50%.

Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνουν τέλη στα κρατικά νοσοκομεία, αναθεώρηση φορολογικών συντελεστών και κλιμακωτές μειώσεις σε απολαβές.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν εξορθολογισμό επιδομάτων αξιωματούχων και φορολόγηση των συντάξεων και θα υπάρξει κατάργηση και παγοποίηση προσλήψεων στο δημόσιο.

Καταλυτικό ρόλο στο να επέλθει συμφωνία και να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση διαδραμάτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Ανώτερος Διευθυντής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γυαλιά κατά του τζετ λαγκ,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γυαλιά κατά του τζετ λαγκ,
Ανέκδοτο: Ρε μαλάκα!!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Ρε μαλάκα!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ