2012-11-23 09:23:51
Φωτογραφία για Ένα βήμα πριν το μνημόνιο η Κύπρος
Πολύ κοντά σε συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ για την υπογραφή μνημονίου βρίσκεται η Κύπρος μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με την τρόικα. «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας τα μεσάνυχτα από τις Βρυξέλλες... Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στο μνημόνιο προβλέπεται οικονομική βοήθεια έως 17,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη «Ν», μέχρι 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλο 1,5 δισ. για κάλυψη των ελλειμμάτων και 6 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση του χρέους.

Από την κυπριακή κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το σύνολο του πακέτου, πριν οι Βρυξέλλες επιβεβαιώσουν τη συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε χθες ότι σήμερα θα υπάρξει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της τρόικας με τις κυπριακές αρχές.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η Κύπρος παρουσίασε μία τελική, αναλυτική πρόταση και πως οι τεχνοκράτες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα την εξετάσουν σήμερα.


«Είμαστε πολύ κοντά, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία», ανέφερε ένας εξ αυτών και πρόσθεσε πως σήμερα θα υπάρξουν νέες συζητήσεις «και αν όλα πάνε καλά θα είμαστε σε θέση να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία».

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας», είχε δηλώσει το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου. Είχε αναφέρει ακόμη ότι οι διαφορές στα «περιορισμένα» ζητήματα που απέμεναν, επρόκειτο να γεφυρωθούν πολύ σύντομα.

Έκλεισαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα

Όλα τα ακανθώδη ζητήματα δείχνουν να έχουν κλείσει. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco.

Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρέθηκε φαίνεται πως διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
48ωρη απεργία στα ΙΚΕΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
48ωρη απεργία στα ΙΚΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ