2012-11-22 11:09:03
Φωτογραφία για Ζητούν την επιβολή της χρήσης των γαλλικών στο Κεμπέκ
Μια νέα ένωση γαλλόφωνων οργανώσεων κάλεσε την κυβέρνηση του Κεμπέκ να εφαρμόσει το νόμο 101, που... προβλέπει την επιβολή μέτρων για την προστασία της γαλλικής γλώσσας στην επαρχία.

Ο «Συνασπισμός για ένα Γαλλόφωνο Κεμπέκ» επιδιώκει η Υπηρεσία Προστασίας της Γαλλικής Γλώσσας να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ προκειμένου να επιβάλει τη χρήση της παντού.

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Συνασπισμό αυτό θεωρούν ότι έχει αποδυναμωθεί ο νόμος 101, που προβλέπει ότι επίσημη γλώσσα του Κεμπέκ είναι μόνο τη γαλλική και η γαλλική και η αγγλική γλώσσα πλέον χρησιμοποιούνται ισοδύναμα στην επαρχία.

Ο Συνασπισμός για ένα Γαλλόφωνο Κεμπέκ αποτελείται από τα εργατικά σωματεία του Κεμπέκ και παραδοσιακές εθνικιστικές ομάδες της επαρχίας.

Τα κύρια αιτήματα του συνασπισμού είναι:

- Να χρησιμοποιείται μόνο η Γαλλική γλώσσα στις διοικητικές υπηρεσίες, όπως τα κέντρα υγείας του Κεμπέκ και τα γραφεία έκδοσης αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.


- Να επιβληθεί η εκμάθηση της γαλλικής στο χώρο εργασίας.

- Να επιβληθεί στις επιχειρήσεις με αγγλικά ονόματα να προσθέσουν ένα γαλλικό τίτλο ή την περιγραφή με το εμπορικό σήμα τους στη γαλλική.

- Να κλείσει το παραθυράκι του νόμου που επιτρέπει στα παιδιά να φοιτούν σε αγγλικά σχολεία.

- Να δοθεί προτεραιότητα σε γαλλόφωνους μετανάστες και αλλοδαπούς φοιτητές.

- Να προσφέρεται εκμάθηση της γαλλικής στους μετανάστες και να αυξηθούν οι πόροι ενίσχυσης των σχολείων στις πολυεθνικές γειτονιές.

- Να προσφέρεται γαλλική εκπαίδευση στο χώρο εργασίας σε όσους και όσες δεν μιλούν τη γλώσσα.

- Να δοθεί η δυνατότητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπάρξει και γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

Η άνοδος του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ στην εξουσία της επαρχίας έχει ενδυναμώσει τις εθνικιστικές φωνές το τελευταίο διάστημα.

lefteria.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ