2012-11-21 20:00:45
Φωτογραφία για Ρεαλιστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος απαιτεί το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη
Η διαφωνία ΔΝΤ - γερμανικής κυβέρνησης για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, σημάδεψε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. 

Το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη και έχει ως αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αρθεί σύντομα το αδιέξοδο.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σαφή δέσμευση για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού κενού και το «κούρεμα» του χρέους το 2016, κάτι που απορρίφθηκε από τη Γερμανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι είναι το κενό μέχρι το 2016, «λείπει» ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου.


Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για «κούρεμα» το 2016, το Βερολίνο αντέδρασε έντονα, αντιπροτείνοντας πακέτο μέτρων χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται η επιλογή της διαγραφής χρέους.

Όπως είναι κατανοητό, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να προωθήσει μίαν τέτοια λύση, εν όψει των εκλογών τον Οκτώβριο του 2013, καθώς συνεπάγεται ζημίες για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Έτσι, προτείνει μία περισσότερο «ανώδυνη» πολιτικά λύση, όπως η μείωση των επιτοκίων, η παράταση στην αποπληρωμή του χρέους και άλλα ευνοϊκά μέτρα. Βεβαίως, επί της ουσίας, και στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς νέα διαγραφή. 

Σε αυτό το πλαίσιο (σ.σ. του προεκλογικού σχεδιασμού), μόνο τυχαία δεν είναι η επιμονή στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κενού ώς το 2014 και όχι το 2016 που θέλει το ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν βρίσκονται «αληθινά κοντά σε μια συμφωνία» για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ το 2013 στο 120% το 2020, «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», εξήγησε.

Σύμφωνα με την πηγή, το Eurogroup διερεύνησε «μια συρραφή μέτρων» την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Αθήνα από την Ευρωζώνη και η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, αλλά επίσης πολλές πολύ τεχνικές διατάξεις.

«Όμως για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να συνδυάσουμε πολλά μικρά μέτρα, και καθένα προσκρούει σε αντιπαλότητες κυμαινόμενης γεωμετρίας», υπογράμμισε. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως τα εμπόδια έρχονται «μάλλον» από χώρες που θεωρούνται οι «ιέρακες» της βόρειας Ευρώπης, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις, εκτιμά πως το Eurogroup «εντόπισε τα δυο ή τρία σημεία πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος». 

«Μπορεί να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών που μπλοκάρουν να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία για να εκπονήσουν ένα συμβιβασμό», προσέθεσε.

Μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με την ελπίδα να εκπονηθεί ένας συμβιβασμός.

Γερμανία: Μπορεί να κλείσει το κενό

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είπε την Τετάρτη, ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και αύξηση της συμμετοχής του EFSF, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. 

Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποφευχθεί.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι μπορεί να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Ακόμα είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθενται στη χρήση των κερδών της ΕΚΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. 

«Κούρεμα» δανείων ή επαναγορά ομολόγων

Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν γίνει «κούρεμα», όπως προκύπτει από έκθεση που ετοιμάσθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. 

Όπως αναφέρεται, είτε οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα είτε να επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, που ουσιαστικά αποτελεί εμμέσως «κούρεμα» του χρέους.

Η 15σέλιδη έκθεση δείχνει ότι -χωρίς τη λήψη ενός πακέτου μέτρων για τη μείωσή του- το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030, από το σημερινό επίπεδο του 170% περίπου.

«Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φθάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση ημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, μία μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων -πέραν δηλαδή του κόστους χρηματοδότησης  στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,70%) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020, ενώ μία μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης (0,25%) θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ.

Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ.

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.

Η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ