2012-11-20 00:22:18
Φωτογραφία για Γιάννος: Με πολεμά το λόμπι της δραχμής
Επιμένει ο κ. Ι. Παπαντωνίου, παρά την έρευνα της δικαιοσύνης και τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τη σύζυγό του στη λίστα Λαγκάρντ, ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός Ρούλα Κουράκου διατηρούσαν λογαριασμό στη τράπεζα ΗSBC.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό Αμυνας μιλούν είτε για συνωνυμία είτε για προσθήκη, εκ των υστέρων, του ονόματος της συζύγου του. «Αυτή η λίστα πέρασε από πολλούς σταθμούς, από μυστικές υπηρεσίες και από άγνωστα χέρια. Σαράντα εκατομμύρια ευρώ είναι απίστευτο και εξωπραγματικό ποσό. Τόσα χρήματα δεν μπορούν να κρυφτούν», παρατηρούν.

Ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί συκοφαντικά τα δημοσιεύματα και έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, η σύζυγός του, αν κληθεί (ακόμα δεν της έχει αποσταλεί σχετικό ειδοποιητήριο) θα πάει στο ΣΔΟΕ για να δώσει τις εξηγήσεις της. Αλλά και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σκοπεύει να αποφύγει την εξέταση τόσο του πόθεν έσχες του όσο και του ίδιου προσωπικά, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το πόθεν έσχες του κ. Παπαντωνίου, ελέγχθηκε το 2010 από ορκωτούς λογιστές στο πλαίσιο της έρευνας από τη Βουλή της υπόθεσης Siemens, μαζί με τα αντίστοιχα άλλων εννέα πρώην υπουργών. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών δεν βρήκε κάτι παράτυπο, λένε.

Ο πρώην υπουργός, πάντως, εκτιμά ότι πιο σημαντική είναι η πολιτική πλευρά της υπόθεσης παρά η ποινική, η οποία θεωρεί ότι δεν υφίσταται.

«Είχα την ατυχία να διαδεχτώ τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Αμυνας και να χειριστώ συμβάσεις οι οποίες είχαν συναφθεί επί των ημερών του», λέει σε συνομιλητές του.

Οι συνομιλητές αυτοί μεταφέρουν ότι ως προς την υπεράσπιση του ο κ. Παπαντωνίου , επικαλείται τον έλεγχο των μεγάλων συμβάσεων που έχει γίνει τόσο από την ελληνική και την ξένη δικαιοσύνη όσο και από την Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επί της θητείας του κ. Ζορμπά.

Οι συμβάσεις αυτές ήταν τέσσερις και αφορούσαν :

Τις φρεγάτες -ο Μισέλ Ζοσερόν το στέλεχος της εταιρείας Thales που έκανε τις καταγγελίες για μίζες καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγε η εταιρεία του και όλα τα θιγόμενα πρόσωπα, ενώ η εφημερίδα Liberation η οποία είχε σχεδόν υιοθετήσει τις καταγγελίες υποχρεώθηκε αν καταβάλλει αποζημίωση στον κ. Παπαντωνίου.Τα υποβρύχια - με την υπόθεση ασχολήθηκε η γερμανική δικαιοσύνη και στοιχεία προέκυψαν μόνο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο.Τα άρματα μάχης - η γερμανική δικαιοσύνη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.Τα ΤOR M1 -έχει αποδειχτεί η εμπλοκή μόνο του κ. Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον κ. Παπαντωνίου, η φημολογία γύρω από το όνομα του εικάζεται ότι προέρχεται από τις ροές χρημάτων μεταξύ αντιπροσώπων διαφόρων εταιρειών, στην ουσία δηλαδή ενός παρακυκλώματος στο εμπόριο όπλων, και επειδή κάποιες έγιναν την εποχή που ήταν υπουργός κινούνται υποψίες και για εκείνον.

Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι η επιμονή να θέτουν ορισμένοι συνεχώς ερωτήματα για τα περιουσιακά του στοιχεία δεν έχει αθώα κίνητρα. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι οι επιθέσεις εναντίον προέρχεται είτε από τον κίτρινο Τύπο, που αρέσκεται να ασχολείται με σκάνδαλα, είτε ότι υπάρχει ένα νήμα που ενώνει διάφορες υποθέσεις (πχ. καταγγελίες για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη) με το λόμπι της δραχμής.

Πιστεύει, δηλαδή, ότι επιχειρηματίες και συμφέρονται που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να απαξιώσουν στελέχη του προηγούμενου συστήματος και ειδικώς όσους συνδέονται με το ευρώ για να αυξήσουν τη δική τους επιρροή.

Αυτή φαίνεται ότι θα είναι σε αδρές γραμμές η τακτική που θα ακολουθήσει εφόσον κληθεί στη Βουλή ή σε κάποιο άλλο θεσμικό όργανο.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ