2012-11-19 18:17:15
Φωτογραφία για Ο ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Για σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών στο αυριανό Eurogroup, καθώς το ΔΝΤ έχει «στυλώσει τα πόδια» και αξιώνει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει «πάση θυσία» σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ», υπό τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη».

 Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από την ΕΕ να βρεθεί μια «πειστική, αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση» για την Ελλάδα.  Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει περιέλθει σε μια «ιδιαίτερα δυσχερή» θέση, καθώς «δεν μπορεί να επιτρέψει για την Ελλάδα αυτά που αρνείται σε άλλες χώρες». 

Επισημαίνεται ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες που παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΔΝΤ, προσθέτει η εφημερίδα.  


Τονίζεται πάντως ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Γιούνγκερ, η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να διευθετηθεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων οικονομολόγων, αλλά και αξιωματούχων, όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λ. Κοέν, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εξ΄ άλλου, «αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η εφημερίδα «Ντε Μόργκεν», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει μερικά δισ. ευρώ στο Βέλγιο.

Κατά την εφημερίδα, το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους πρόκειται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup και επισημαίνεται ότι τυχόν απόφαση αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους θα έχει «πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις» για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί τα τελευταία χρόνια περίπου 300 δισ. ευρώ. Το μισό από το χρέος αυτό να διαγραφεί, το κόστος για το Βέλγιο θα φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, παρατηρεί η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η άποψη του τελευταίου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην ευρωζώνη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη χωρών, όπως η Γερμανία, για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους που θα αφορά πλέον τον επίσημο τομέα.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το αυριανό Eurogroup θα αρκεστεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και δεν θα προσφέρει μια τελική λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς θα προκριθούν «πρόσκαιρες» λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.

Κάουντερ: «Εντελώς παράλογο» ένα νέο κούρεμα   

 «Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Bild», η οποία κάνει λόγο τη Δευτέρα για διένεξη στο εσωτερικό της CDU, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ που χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Κάουντερ περιγράφει ως «εντελώς παράλογο» ένα «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα έθιγε τους δημόσιους πιστωτές. «Θα αποδυνάμωνε συνολικά την μεταρρυθμιστική βούληση των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», είπε.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα το γερμανικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί με μια πιθανή φόρμουλα για την Ελλάδα, εκτιμά ως πιθανό ο υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ.

Με δήλωσή του στη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Σνάιντερ επισημαίνει ακόμη ότι έχει φθάσει η ώρα για πραγματική μεταφορά χρημάτων των φορολογούμενων, όχι πλέον μόνο για εγγυήσεις και πιστώσεις. «Είναι για μένα σαφές ότι θα κοστίσει επιπλέον χρήματα» τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ ότι δεν επιθυμεί να το πει, «λόγω εκλογικής τακτικής». «Το πραγματικό θέμα είναι ότι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση, η οποία θα κοστίζει κάποια χρήματα» είπε.

Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος θα ψηφίσει μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα, εξαρτάται, όπως λέει, από το «εάν θα έρθει αύριο στο τραπέζι μια αξιόπιστη λύση». Αυτό θα σήμαινε, τόνισε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σκεπτικό χρηματοδότησης. Σημείωσε δε ότι συμφωνεί με την άποψη του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Άσμουσεν, ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτο.

Ο Κόνορ: «Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία»  

 «Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Σάιμον Ο Κόνορ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες.

«Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», απάντησε ο Σ. Ο Κόνορ κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αυριανό Eurogroup.

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Το Βερολίνο, πάντως, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μερική παραγραφή του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως "είναι αδιανόητο" ένα τέτοιο μέτρο το οποίο θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία. "Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη", δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

"Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους", καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό (Μπούντεσταγκ), πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα, εξήγησε η Κότε. Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως πως οι χώρες της ευρωζώνης "θα εργαστούν αύριο για να βρουν μια κοινή θέση". Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε επίσης δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ελπίζει "να υπάρξει στις 20 Νοεμβρίου μια κατ' αρχήν συμφωνία".

Κατηγορηματικά εναντίον της διάθεσης επιπλέον πόρων για την Ελλάδα και εναντίον μιας νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, τάχτηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Έχουμε καταστήσει τελείως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ούτε επιπλέον χρήματα, ούτε και μια διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές», τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ