2012-11-19 11:24:26
Φωτογραφία για Γ.Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη
«Πανέτοιμη» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη. «Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στο δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη πράξη.

Στη δεύτερη αυτή πράξη, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ενδέχεται να υπάρχει και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.

Σε ερώτηση για το αν περιμένει το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση, ο κ.Στουρνάρας απάντησε: «δεν θέλω να πω τίποτα ακόμα γι’ αυτό».

Τέλος, σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ανέφερε:«συμβάλλουμε και εμείς στη συζήτηση αυτή».


***

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD.

Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις έλαβαν μεγάλες αποφάσεις - αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης. «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις "κούρεμα". Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έκανε τώρα σημαντικά βήματα. Αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αποφάσισε να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό, αλλά ακόμη αυτός δεν λειτουργεί. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, πρέπει να οικοδομηθεί βήμα βήμα» τόνισε και αναφερόμενος στον Γερμανό επίτροπο Γκούντερ Έτνγκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, σημείωσε: «Εδώ μπορεί να κάνει πολλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις. Θα έπρεπε να διαμορφώσει την βοήθειά της ώστε να είναι αποτελεσματική. Έχουμε πολλά χρήματα για την Ελλάδα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται αποδοτικά».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε νωρίτερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το τέλος 2014 το όριο νέου δανεισμού, διότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση» δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει το άλλο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πρέπει ως το 2020 ή το 2022 να φέρει το συνολικό της χρέος σε επίπεδο που θα της δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο θα κοστίσει στην Γερμανία η διάσωση της Ελλάδας και το εάν, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίσει και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν κοστίζει τίποτα», για να καταλήξει: «Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αναγκάσουμε την Ελλάδα να κάνει τα απαραίτητα. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι επώδυνες, σκληρές και υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να αποφύγει να γίνει ανταγωνιστική μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

***

Σε εναγώνια παρακολούθηση του πόκερ που παίζεται μεταξύ των βασικών πιστωτών της για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016 επιδόθηκε η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, ευελπιστώντας ότι αύριο θα είναι η μέρα των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές ή είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορα μέσα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέστησε σαφές ότι επιμένει στον στόχο του περιορισμού του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 και όχι το 2022. Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μη ρισκάρει την αξιοπιστία και εμμέσως και την επιβίωση του Ταμείου.

Από την άλλη πλευρά θεωρείται επίσης δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ένα καθαρό κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα έδινε ξεκάθαρη και πειστική απάντηση στο θέμα της βιωσιμότητας.

Ετσι, στο τραπέζι απομένουν οι λύσεις που αποφεύγουν τους σκοπέλους. Ειδικότερα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ έως το 2016, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η συνέχιση της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Spiegel», με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να καλυφθεί ποσό περίπου 6 δισ. ευρώ.

2. Η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Υπολογίζεται ότι από τη μέθοδο αυτή μπορεί να εξοικονομηθούν 8-10 δισ. ευρώ, αν και το «Spiegel» αναφέρεται σε εξοικονόμηση 7 δισ. ευρώ.

3. Η μείωση των επιτοκίων των χορηγηθέντων δανείων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια μείωση κατά 0,7% θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Για την τετραετία 2013-2016 , αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση άλλων 6 δισ. ευρώ. Εχει, μάλιστα, συζητηθεί ακόμη και ο μηδενισμός των επιτοκίων.

4. Η μετακύλιση για αργότερα της εξόφλησης των δανείων που λήγουν έως το 2016, με την οποία εξοικονομούνται 8 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις.

5. Η επαναγορά ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, κάτι που δεν θεωρείται ωστόσο αρκετά αποτελεσματικό.

Θετικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θα ήθελε με τίποτα να ρισκάρει ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ. Κι αυτό, όπως αναφέρει το «Spiegel», όχι μόνο γιατί η γερμανική κυβέρνηση ήταν αυτή που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, αλλά και γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έλειπαν άλλα 20 δισ. ευρώ που έχει να συνεισφέρει ακόμη το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ