2012-11-17 15:20:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Απολογισμός έργου από τον τ. Διευθυντή της Λαχαναγοράς
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Αναστάσιος Αποστολόπουλος μου ανέθεσε την Διεύθυνση της Κεντρικής Αγοράς (Λαχαναγοράς) Πατρών με παράλληλα καθήκοντα αφού η οργανική μου (μόνιμη) θέση ήταν στην τότε Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Με χαρά και με τιμή αποδέχθηκα τον παραπάνω διορισμό από τον τότε Γενικό Γραμματέα, ο οποίος μου εμπιστεύθηκε αυτή τη νευραλγική θέση σε έναν Οργανισμό της πόλης μας με μεγάλη οικονομική και αναπτυξιακή σημασία για τους εμπόρους της λαχαναγοράς, τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής και τους εργαζομένους στην λαχαναγορά.

Έτσι ανέλαβα τα καθήκοντα μου με πολλή όρεξη και μεράκι. Πρώτος στόχος μου ήταν να ενημερωθώ για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό αυτό και στη συνέχεια να πράξω το καλύτερο δυνατόν για αυτόν τον Οργανισμό με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε αλλά και τις προκλήσεις για το μέλλον.


Ως Διοίκηση και με τη συνεργασία του μοναδικού υπαλλήλου του Οργανισμού καταφέραμε:

1) να αντιστρέψουμε τα παθητικά αποτελέσματα των δύο – τριών τελευταίων ετών του Οργανισμού. Στο τέλος του οικονομικού έτους του 2010 είχαμε πλεόνασμα 150.000 ευρώ περίπου, αφού μειώσαμε τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού,

2) διαπραγματευτήκαμε τα καλύτερα δυνατά επιτόκια με τις τράπεζες από τις καταθέσεις μας, κάναμε διασπορά των καταθέσεων σε τρεις τράπεζες αντί της μίας που είχαμε πριν για περιορισμό του κινδύνου,

3)κάναμε τις απαραίτητες και ουσιαστικές συντηρήσεις των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

4)Οργανώσαμε καλύτερα τον τρόπο συγκομιδής και διάθεσης των σκουπιδιών και της καθαριότητας του χώρου, καθώς και την μεταφορά πολλών παλαιών απαξιωμένων μεταφορικών μέσων και άχρηστων αντικειμένων και τέλος

5) την αποδοτικότερη οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας.

Τα ίδια περίπου αποτελέσματα εμφανίσαμε και το οικονομικό έτος 2011.

Το ίδιο αυτό έτος κατόπιν προτροπής και παρότρυνσης του κ. Αποστολοπούλου αναζητήσαμε την ένταξη της Κεντρικής Αγοράς σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα εκσυγχρόνιζε την Λαχαναγορά, θα επέκτεινε αυτή και θα δημιουργούσε την Κρεαταγορά Πατρών στον ίδιο χώρο. Επρόκειτο για μια αναπτυξιακή προσπάθεια που θα ανακαίνιζε τις υφιστάμενες παλαιές και προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα δημιουργούσε νέες προοπτικές για τους εμπόρους της Λαχαναγοράς τους αγρότες της περιοχής και κυρίως θα δημιουργούσε την ζητούμενη από όλους τους φορείς της πόλης (πρώην Νομαρχία, πρώην και νυν Δήμαρχο Πατρέων, ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Πατρών, Σύλλογο Κρεοπωλών, Αγροτικό Σύλλογο Ν. Αχαΐας, Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς) νέα Κρεαταγορά.

Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα επρόκειτο να ενταχθεί στο JESSICA και οι προσπάθειες για αυτό ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2011. Το θέμα ετέθη στο Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς και κατά πλειοψηφία ελήφθη θετική απόφαση για την υλοποίηση του ξεκινώντας άμεσα τις διαδικασίες, ένταξης της επένδυσης αυτής στο παραπάνω πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το αναφερόμενο πρόγραμμα είχε αξιολογηθεί ως τρίτο κατά σειρά κατάταξης από τον οίκο αξιολόγησης ανάμεσα σε 15 προτάσεις που είχαν οι 4 μεγαλύτεροι Δήμοι του Π.Δ.Ε. και το Λιμενικό Ταμείο Πατρών. Ακολούθησε η σύνταξη του κανονισμού και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την τεχνοοικονομική μελέτη εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. Μετά την υποβολή των σχετικών φακέλων από τους ενδιαφερόμενους οίκους μελετών κατόπιν εντολής του Δ.Σ. συστάθηκε τριμελής επιτροπή προκειμένου να εξετάσει διαδοχικά τις τρεις φάσεις των φακέλων (πληρότητα, τεχνικές προσφορές, οικονομικές προσφορές).

Συνήλθε η παραπάνω επιτροπή και εξέτασε την πρώτη από τις παραπάνω φάσεις όπως ορίζει η διαδικασία, συνέταξε το πρακτικό της το οποίο ετέθη υπόψη του Δ.Σ. το οποίο θα το επικύρωνε, θα το κοινοποίησε στους ενδιαφερόμενους μελετητικούς οίκους και στη συνέχεια η παραπάνω επιτροπή θα προχωρούσε στην επόμενη φάση. Αντί αυτών τον Οκτώβριο του 2011, ετέθη στο Δ.Σ. από μέλος αυτού η πρόταση να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. περί ένταξης του επενδυτικού προγράμματος στο πρόγραμμα JESSICA. Ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η μη υλοποίηση του προγράμματος.

Μετά τα παραπάνω πάγωσε κάθε διαδικασία εκσυγχρονισμού και επέκτασης της Λαχαναγοράς και δημιουργία νέας. της Κρεαταγοράς Πατρών.

Πρόσφατα διορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Κεντρική λαχαναγορά Πατρών και θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της και στην προσπάθεια της για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, γιατί πιστεύω και εκτιμώ ότι η επένδυση αυτή είναι βιώσιμη, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Είναι πεποίθηση μου ότι μόνο με αναπτυξιακά έργα θα αναστρέψουμε την κρίση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Αθανάσιος Χριστοδουλόπουλος.

Τέως Διευθυντής Λαχαναγοράς.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ