2012-11-17 09:59:58
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους τρεις συλληφθέντες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ελληνογερμανικής συνέλευσης Δημάρχων. Η επίθεση στον Γερμανό πρόξενο προκάλεσε την αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως με τη βία δεν λύνονται τα προβλήματα. 

Η κα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή της με τον γάλλο πρωθυπουργό στο Βερολίνο καταδίκασε τα επεισόδια και πρόσθεσε πως «η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο ίδιος ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ μιλώντας στο Spiegel Online εξέφρασε την κατανόησή του για την οργή και τον πόνο των διαδηλωτών, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι τις φοβίες τους για το μέλλον. Αλλά γι΄ αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε».


Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε τρία άτομα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της, πρωτοστάτησαν στον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου, χθες έξω απο το Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης.

Την έντονη αντίδρασή της για τις συλλήψεις εργαζομένων στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογερμανική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ. «Ο δράστης κ. Φούχτελ κατάλαβε ότι οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και παραδέχτηκε το λάθος του, σπεύδοντας με καινούργια δήλωση να διορθώσει την απαράδεκτη άποψη ότι "3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν 1.000 εργαζόμενοι", λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του και ότι έχει συναντήσει "πολλούς εργατικούς υπάλληλους στην Ελλάδα" καθώς και το ότι "εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα" και το ότι "Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός". Επίσης στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γερμανός πρόξενος», τονίζει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

«Αυτές οι καθαρές θέσεις και των δύο δείχνουν αναμφισβήτητα ότι αναγνωρίζουν το λάθος τους και δικαιολογούν την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, που έστω και με υπερβολική συμπεριφορά, αρνήθηκαν, δικαίως κατηγορίες και αδικίες σε βάρος του εργαζόμενου λαού μας που οι πολιτικές των μνημονίων, που επιβάλλει η Τρόικα και η Κυβέρνηση εκτελεί, αφαιρούν όλο και περισσότερα δικαιώματα εργασίας και κοινωνίας και δρομολογούν ξεπούλημα των βασικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση τους πολίτες».

«Δυστυχώς, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της υποτέλειας και της δουλοπρέπειας σπεύδει, με συλλήψεις εργαζομένων που διαμαρτυρήθηκαν, να τρομοκρατήσει αφ' ενός τους εργαζόμενους που προσπαθούν να επιβιώσουν προστατεύοντας τα δικαιώματα τους και αφ' ετέρου να δείξει στην κ. Μέρκελ πόσο καλά την υπηρετεί και θα προστατέψει κάθε επιθυμίας της, ακόμα και σε βάρος στης Ελλάδας και των Ελλήνων», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας «αυτή την πολιτική της παράδοσης της χώρας».

Καταδικάζει δε «τις συλλήψεις των συναδέλφων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης όπου εκεί σχεδιάζονταν και συμφωνούνταν, παραχωρήσεις υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων». Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει αμέσως «προκειμένου να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες». 

Εν τω μεταξύ, στην επίθεση επικέντρωσε τα ρεπορτάζ του ο γερμανικός Τύπος. Τα περισσότερα έντυπα περιγράφουν το γεγονός σε άμεση συνάρτηση με τη δήλωση του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ περί δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους χαρακτηρισμούς «ναζί» για τους Γερμανούς.

Η εφημερίδα «Welt» κάνει λόγο για οργή που αυξάνεται καθημερινά εναντίον της Γερμανίας, ενώ η «Suddeutsche Zeitung» γράφει: «Στην Ελλάδα η Γερμανία θεωρείται υπεύθυνη για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, παρά το ότι το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης».

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους τρεις συλληφθέντες

Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αλληλέγγυοι προς τους τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος του Γερμανού πρόξενου Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμαϊερ στη ΔΕΘ, καθώς θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για τα αδικήματα της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης λόγω και έργω εξύβρισης και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για τις διώξεις και θα τους παραπέμψει είτε στο αυτόφωτο είτε σε τακτική δικάσιμο.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ