2012-11-16 16:03:02
Φωτογραφία για Εκτός Ένωσης οι εταιρείες της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών
Την απόφαση να μην δέχεται ως μέλη της τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με το καθεστώς της Ελεύθερης παροχής Υπηρεσιών πήρε χθες το... διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του, Γιώργου Kώτσαλου.

Η απόφαση αυτή προκειμένου να υλοποιηθεί θα πρέπει να γίνει αλλαγή του καταστατικού της ΕΑΕΕ πράγμα που αναμένεται στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει πληθύνει ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω του καθεστώτος ΕΠΥ κυρίως στο κλάδο αυτοκινήτου όπου και έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς, λόγω των ανταγωνιστικών ασφαλίστρων.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει κυρίως τις υπόλοιπες εταιρείες και κυρίως εκείνες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια στο κλάδο αυτοκινήτου τα οποία και δέχονται πιέσεις. Όπως επισημάνθηκε στο χθεσινό ΔΣ της ΕΑΕΕ, παρατηρείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι έδρες των εν λόγω εταιρειών είναι σε χώρες μα άλλο φορολογικό καθεστώς ενώ επίσης στη χώρα μας δεν διαθέτουν παρά ένα γραφείο με ένα φορολογικό αντιπρόσωπο.


Επισημαίνεται ότικαι στην ομιλία του στο συνέδριο της Ύδρας, ο κ. Κώτσαλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ελεύθερη πτώση των ασφαλίστρων και στον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τη δραστηριοποίηση στον κλάδο αυτοκινήτων εταιριών υπό το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Απο πλευράς ΕΑΕΕ αναφέρεται ακόμη ότι με άλλη λογική ξεκίνησε από την ΕΕ ο θεσμός της ΕΠΥ και αλλιώς έχει καταλήξει σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό που στόχευε με την ΕΠΥ ήταν η εξυπηρέτηση κυρίως μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που επιζητούσαν μία ασφαλιστική κάλυψη από μία εταιρεία σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Έτσι με το καθεστώς της ΕΠΥ η ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζονταν δεν ήταν ανάγκη να εγκατασταθεί σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνταν η πολυεθνική επιχείρηση.

Στην πορεία όμως η ΕΠΥ ειδικά στη χώρα μας εκφυλίστηκε και άλλαξε χαρακτήρα. Παρατηρείται πλέον το φαινόμενο να δραστηριοποιούνται με καθεστώς ΕΠΥ πολλές εταιρείες κυρίως στο κλάδο αυτοκινήτου οι οποίες συγκεντρώνουν ικανό μερίδιο αγοράς και εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια.

Τα ερωτηματικά που τίθενται από πλευράς ΕΑΕΕ είναι κατά πόσο ελέγχονται στην έδρα τους για την δραστηριότητα στη χώρα μας, καθώς η εδώ εποπτική αρχή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, πέραν από το να απευθύνει ερωτήματα στην εποπτική αρχή της έδρας.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ