2012-11-16 00:54:35
Φωτογραφία για Γ.Αλαφούζος: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει άμεσα
Η συνέντευξη Του Γιάννη Αλαφούζου

Για τα οικονομικά του Παναθηναϊκού: "Η φετινή χρονιά αν δεν είχαμε τα περσινά τα χρέη θα ήταν περίπου ισοσκελισμένη. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα του παρελθόντος φέτος θα ήμασταν μια φυσιολογική ομάδα.

Τα έσοδά μας και η συμμετοχή ήταν πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε. Γι' αυτό φταίει η κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε.

Μαζέψαμε κάποια χρήματα και μετά απευθυνθήκαμε προς τον κόσμο. Οι ζημιές από τον Ιούνιο 2010-11 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη χρονιά ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άνοιγμα 30 εκατομμυρίων ευρώ".

Για τον head scout:

"Θα εισηγείται παίκτες σε νεαρή ηλικία από παίκτες στο εξωτερικό. Θα τα προτείνει σε εμάς και θα αποφασίζουμε εμείς τι θα γίνει. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολλά αρχεία στα χέρια του και μπορεί μας ανοίξει αγορές στις οποίες μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόσβαση".


Για τον Φερέιρα:

"Ο κ. Φερέιρα δεν πήρε ολόκληρη την αποζημίωση του και σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Με ρωτάτε αν απολύθηκε ή παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε. Σε κάποιες λύσεις συμβάσεων υπάρχει η λύση από κοινού. Του είχα προτείνει αν ήθελε να έχει κάποιο συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία του προγράμματος που θέλουμε να κάνουμε σε στυλ Πόρτο. Από ότι μου είπε δεν ήθελε όμως να μείνει γιατί ήταν προπονητής.

Ο Φερέιρα δεν έφερε επτά φέτος. Ο κ. Γόντικας και εγώ του είχαμε πει ότι ουσιαστικά δεν έχουμε μπάτζετ και του ζητήσαμε βοήθεια για να βρούμε κάποιους παίκτες που θα χρειαστεί το ρόστερ μας. Μας είπε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μια πυραμίδα. Όσο πιο κοντά στην βάση πας το κόστος μειώνεται αλλά ίσως να μην βγουν. Εγώ δεν θεωρώ όμως ότι η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν κακή, ιδίως στα πρώτα παιχνίδια. Θα σας θυμίσω τα ματς με την Μάδεργουελ και το πρώτο με την Μάλαγα. Είναι γεγονός ότι πολλοί παίκτες που φέραμε ήρθαν τελευταία στιγμή. Επίσης είχαμε μια μεγάλη ατυχία με έναν πολύ καλό παίκτη τον Χαμπίπ ο οποίος δεν πρόσεξε έναν παλιό του τραυματισμό και έπαθε δυο υποτροπές αλλά από ότι μου λένε από το ιατρικό τιμ σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμος. Ο Πίντο θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Ο Βελάσκες ξεκίνησε καλά αλλά στη συνέχεια έπεσε αλλά βέβαια μην ξεχνάμε ότι κάνει συνεχή μεγάλα ταξίδια. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπαρμπαρούση ενώ και ο Σισοκό είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Δεν δέχομαι την άποψη δηλαδή ότι οι παίκτες που εντάχθηκαν είναι κακοί ποδοσφαιριστές".

Για το αν μετάνοιωσε που ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό:

"Όχι δεν το έχω μετανοιώσει που ασχολήθηκα με τον Παναθηναϊκό".

Λέμε για μεταγραφές για head scout αλλά και ότι δεν έχουμε λεφτά;

"Προφανώς η άποψη του προπονητή για κάποιον παίκτη που εισηγείται η διοίκηση έχει βαρύνουσα σημασία. Στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει να φέρνουμε στην Ελλάδα παίκτες σε μεγάλη ηλικία με ακριβό συμβόλαιο. Μπαίνουμε τώρα στην λογική να βρούμε νέους πολλά υποσχόμενους παίκτες που θα δουν τον Παναθηναϊκό ως ευκαιρία για να κάνουν το βήμα παραπάνω".

Για τον Κατσουράνη:

"Ο κ. Κατσουράνης βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό, δέχτηκε έναν πολύ καλό για μας διακανονισμό. Ακόμα και για φέτος εμείς θα έχουμε κέρδος. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μέχρι την ΑΕΚ δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Ο κ. Κατσουράνης πληρώθηκε αν θέλετε μέχρι τον Ιανουάριο, ήταν πολύ διαλλακτικός και για αυτό τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν γίνεται να υπάρχει διαρχία, ή τριαρχία".

Για τη Λεωφόρο:

"Τα έργα στην Λεωφόρο έχουν ξεκινήσει με την αλλαγή του χλοοτάπητα το οποίο είναι και χρονοβόρο και δαπανηρό. Θέλει περίπου δυο μήνες να γίνει η αλλαγή ενώ κοστίζει το μισό κόστος. Μπορεί να τινάξει την Διπλή Ανάπλαση στον αέρα αν θέλει. Νομικά αν θέλουμε να πολεμήσουμε το θέμα έχουμε πολύ ισχυρή θέση".

Για το γήπεδο στο Βοτανικό έχετε καταλήξει στην χωρητικότητα του:

"Αυτή τη στιγμή οι τελευταίες συζητήσεις που κάνουμε για ένα γήπεδο 35.000 θέσεων το οποίο θα μπορούσε πιο μετά να φτάσει σε 50.000 θέσεις με την κατασκευή ενός μεταλλικού στεγάστρου το οποίο θα φύγει".

Είπατε για νέα αύξηση. Από που ελπίζετε ότι θα μαζέψετε χρήματα και πόσα;

"Μετά την αποτυχία που είχε τίποτα δεν μπορώ να πω. Θα κάνω πιο συστηματικές επαφές και ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια χρήματα. Αυτά που έχουμε δεν φτάνουν ούτε για τώρα. Έχουμε χρέη. Αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει άμεσα. Είναι όμως τόσο δυνατός που θα επιβιώσει".

Έχετε μετανιώσει για την απόφαση σας αναφορικά με τον Καραγκούνη;

"Ο Καραγκούνης ήταν μια πολύ βασική συνισταμένη του Παναθηναϊκού αλλά τα πάντα έπρεπε να κριθούν και με βάση το οικονομικό κομμάτι. Ο οποίος είναι ακριβώς και δικαίως έχει μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις δεν μπορούμε να κρατάμε τους παίκτες αυτούς. Δευτερευόντως εγώ έχω πει στον Γιώργο όταν θελήσει να κλείσει την καριέρα του να έρθει με ένα συμβολικό τίμημα να παίξει για έξι μήνες στον Παναθηναϊκός".

Που βρισκόμαστε στο θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό;

"Είμαστε σε επαφή με τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος και έχει εκφράσει την βούληση να βοηθήσει στο θέμα της Λεωφόρου αλλά και στο να κατασκευαστεί το γήπεδο στον Βοτανικό. Βλέπω πολύ θετική βοήθεια από πλευράς Δήμου. Επειδή το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης είναι τόσο ιδιαίτερο υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματικά προγράμματα τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το έργο. Είμαστε σε επαφές με κατασκευαστές, μιλάμε για το τι είδους γήπεδο θα θέλαμε και προκειμένου να μειώσουμε το κόστος".

Δεδομένου των οικονομικών προβλημάτων, υπάρχουν παίκτες με υψηλά συμβόλαια όπως ο Μπουμσόνγκ, ο Λέτο ενώ έχουν γραφτεί και κάποια πράγματα για λύσεις συμβολαίων τι ισχύει;

"Η επιθυμία του Παναθηναϊκού είναι να είναι διαθέσιμοι κάθε Κυριακή όλοι του οι παίκτες. Το αν είναι κάποιος τραυματίας είναι και θέμα τύχης. Ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στο δίλημμα ότι μπορεί να πληρώνει αυτά που έχει. Αν δεν έχουμε αρκετά έσοδα και κριθεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διακοπές συμβολαίων θα γίνουν. Γιατί πρώτα από όλα μετράει η επιβίωση της ομάδας. Αν έχουμε τα οικονομικά δεδομένα θα κριθεί από τον εκάστοτε προπονητή".

Γιατί κάνατε αυτή τη συνέντευξη αρχικά;

"Υπήρχε μια διαφορετική αίσθηση στους οπαδούς μας από ότι συμβαίνει. Ήθελα να επικοινωνήσω τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός. Ναι μεν έχουμε δυσκολίες αλλά θα πολεμήσουμε, δεν το βάζουμε κάτω".

Γιατί δεν προσλήφθηκε ένας τεχνικός διευθυντής;

"Δεν πιστεύω στην πολυαρχεία και πολύ περισσότερο σε εμάς στους Έλληνες. Πιστεύω περισσότερο στο Βρετανικό σχέδιο όπου ο προπονητής έχει τον απόλυτο έλεγχο και στο τέλος τέλος αυτός κρίνεται".

Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι της ομάδας;

"Είναι σαφές πλέον ότι το Κύπελλο έχει παραμείνει ως στόχος, μια καλή θέση στο πρωτάθλημα όχι φυσικά η πρώτη γιατί είμαστε πολύ μακριά και με τις δεδομένες συνθήκες που υπάρχουν αλλά και να βγούμε στην Ευρώπη".

Θα υπάρξει μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας;

"Υπάρχει πρόθεση, υπάρχει θέληση και ήδη έχουμε έρθει σε μια συμφωνία με έναν χεντ σκάουτερ μιας άλλης ομάδας, δεν λέμε κάτι παραπάνω γιατί δεν έχει φύγει από την ομάδα του και του έχουμε πει τι ακριβώς θέλουμε για να ενισχυθούμε".

Για το πως μπορεί να καταπολεμήσει την "παράγκα":

"Ο Παναθηναϊκός διέπεται από ένα βασικός ήθος. Ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις είναι το ήθος. Η ανάδειξη των σκανδάλων, η ανάδειξη της παρανομίας και το φωτίζονται αυτά τα πράγματα δημιουργεί συνθήκες όπου δεν μπορεί να αντέξει το σάπιο κατεστημένο. Θα πάρει χρόνο αλλά ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι μόνος του. Η ΑΕΚ που αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα έχει την ίδια αντίληψη, σιγά-σιγά θα είναι άλλες ομάδες. Αν αποτύχουμε θα επικρατήσει μαφία στην Ελλάδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με εξαίρεση τα χρόνια της πολυμετοχικότητας ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια όπως πιο παλιά. Έχουμε θέμα στο ρόστερ μας, φτιάχνουμε μια νέα ομάδα. Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα καλό χαφ, δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε έναν καλό επιθετικό αλλά παρόλα αυτά ο Τοτσέ αποδεικνύει παρά τα αρνητικά σχόλια ότι είναι ένας καλός παίκτης. Έχουμε αδικηθεί πολύ από την διαιτησία. Είναι προκλητικό στην Ελλάδα να μην πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κατεστημένο. Είναι μια αλήθεια που τη γνωρίζει το 70% των Ελλήνων, έγιναν κάποια λάθη και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να φτιάξει μια δική του παράγκα. Ακόμα και στα χρόνια της παντοκρατορίας του επί του "καπετάνιο" και άλλες ομάδες πήραν πρωταθλήματα.

Τώρα τα ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρετε ποιες είναι οι θέσεις μας πάνω σε αυτό. Μιλήσαμε με πολλούς οπαδούς μας και έχουμε κατασταλάξει σε μια στρατηγική και οι αξίες και οι προτεραιότητες που έχουμε σημειώσει είναι νέα γενιά, fair play και αξιοκρατία".

Για τον Φερέιρα και την απομάκρυνση του:

"Από την πρώτη στιγμή που είχα μιλήσει με τον κ. Φερέιρα μου είχε πει ότι το ιδανικό θα ήταν να χτιστεί μια νέα ομάδα και για αυτό θα χρειαζόμασταν δυο με τρία χρόνια. Εγώ σε κάθε συνέλευση έχω πει ότι θέλουμε δυο με τρία χρόνια ο Παναθηναϊκός για να είναι πιο ώριμος. Δεν γίνονται θαύματα. Μια ομάδα είτε επενδύονται πολλά χρήματα και είδατε τι πάθαμε, σήμερα δεν έχουμε την δυνατότητα αυτή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ο μόνος τρόπος είναι να φτιάξουμε μια ομάδα στηριζόμενη στην ακαδημία της. Ο Παναθηναϊκός είναι τραυματισμένος φέτος. Του λείπουν παίκτες, του λείπει σχέδιο και για να τα φτιάξει αυτά θέλει χρόνο. Επίσης ο Παναθηναϊκός θέλει να πολεμήσει και το κατεστημένο στην Ελλάδα. Δεν θα πω περισσότερα για να μην με καλέσει και ο εισαγγελέας που δείχνει μια ευαισθησία σε εμάς και στην ΑΕΚ αλλά εν γένει θεωρώ ότι η βαθμολογία μας αδικεί κάπου με βάση με την εικόνα μας σε κάποια παιχνίδια.

Ο κ. Φερέιρα είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Και εγώ από την πλευρά μου έκανα ότι μπορούσα μέχρι τέλους για να τον στηρίξω. Και θα ήθελα και από όλους τους οπαδούς μας να κάνουν το ίδιο. Όταν κατάλαβε ότι αυτό το κλίμα δεν μπορεί να αντιστραφεί θέλησε να αποχωρήσει. Θα μπορούσαμε να πάμε σε μια άλλη λύση αλλά από τη στιγμή που είχαμε τον κ. Ρότσα στην ομάδα το θεωρήσαμε ως την καλύτερη λύση. Ξέρει άλλωστε καλά και τις ακαδημίες και το μοντέλο που θέλουμε να δουλέψουμε.

Ο Παναθηναϊκός είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση που είναι και η Ελλάδα σήμερα. Οι λύσεις είναι είτε να γίνει αύξηση, που θα γίνει άμεσα. Είτε να βρεθεί ένας επενδυτής που είναι καλοδεχούμενος, είτε μέσω δανείων. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο που έφτασε γιατί δεν τήρησε τις αρχές του. Κάποια στιγμή και σωστά όταν λεφτά υπήρχαν επενδύθηκαν αρκετά χρήματα τα οποία κάποια στιγμή σταμάτησαν. Επειδή ξεχάσαμε τις αρχές μας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένα μαζεμένο μαγαζί και δεν είχε ποτέ δάνεια. Αυτό μας έχει δώσει τη δυνατότητα στα πλαίσια που πρέπει να δανειστούμε κάποια χρήματα. Επίσης μπήκαμε και στο Europa League και μας έδωσε μια ένεση. Αν δεν βρούμε χρήματα για το μέλλον τότε θα πρέπει να περιορίσουμε πολύ περισσότερο το μπάτζετ του Παναθηναϊκού".

Για άλλα παραδείγματα της πολυμετοχικότητας:

"Στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική η πολυμετοχικότητα. Τα μέλη δεν κατέχουν μετοχές και οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις. Μπορεί ένας επιχειρηματίας να επενδύσει αλλά όχι να ελέγξει το σωματείο. Και άλλες ομάδες όπως η Σάλκε, η Μπάγερν, η Μπενφίκα λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο. Είναι ένα μοντέλο στο οποίο θα στηριχθούμε και θα προσπαθήσουμε να πετύχει. Αν βρεθεί βέβαια ένας επενδυτής θα τον καλοδεχθούμε".

Ένα από τα πιο λυπηρά στοιχεία είναι πως ο Παναθηναϊκός με ιστορία 100 και πλέον ετών δεν έχει ούτε ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο. Εμείς θα επιστρέψουμε τώρα στην Λεωφόρο και για αυτό έχουμε ξεκινήσει κάποιες εργασίες. Βέβαια έχουμε ένα θέμα με το νόμο Μπιρμπίλη τον οποίο ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν κλήθηκε να υπογράψει ίσως ήταν μια συμφωνία της Υπουργού με τον κ. Βωβό και πλέον αντί για γήπεδο στον Βοτανικό με γήπεδο στην Λεωφόρο αντικαταστάθηκε με χώρο πρασίνου".

Οι οπαδοί μας της Θύρας 13, της ΠΑΛΕΦΙΠ, είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Παναθηναϊκού. Θεωρούμε υποχρέωση μας να μιλάμε μαζί τους και να ακούμε την άποψη τους. Η βία όμως πρέπει να παταχθεί σε συνεργασία μαζί τους".
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ