2012-11-15 14:31:08
Φωτογραφία για Η «εξαρτημένη» ανεξαρτησία της Αλβανίας
Στολισμένη στα ερυθρόμαυρα, η Αλβανία γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της απ' τον τουρκικό ζυγό. Στις 28 Νοεμβρίου 1912, στην πόλη της Αυλώνας, όπως είναι γνωστό, ο τούρκος πολιτικός, αλβανικής καταγωγής Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη Βλιώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας απ' την Τουρκία.

Οι επετειακοί πανηγυρισμοί άρχισαν απ΄ την αρχή του έτους και θα ολοκληρωθούν στις 28 Νοεμβρίου με μεγάλες παρελάσεις στις πόλεις της Αυλώνας και των Τιράνων.

Κάποια πολιτικά κόμματα και «πατριωτικά» σωματεία με τις τελευταίες τους εκδηλώσεις, περισσότερο εθνικο-πολιτικής φύσης, περνούν το μήνυμα πως και μετά από 100 χρόνια απ΄ το 1912, η ανεξαρτησία της Αλβανίας, παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη. Εξαρτημένη απ΄ τον παλιό οθωμανό καταχτητή. Σε πολλές περιπτώσεις η εξωτερική πολιτική της χώρας ευθυγραμμίζεται με την τουρκική εξωτερική πολιτική για τα Βαλκάνια,  τουλάχιστον σε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Το δόγμα Νταβούτογλου για την αναβίωση της παλαιάς τουρκικής αυτοκρατορίας, φαίνεται πως έχει αρκετούς υποστηριχτές και στην Αλβανία.


Μερικές απ΄ τις τελευταίες «πατριωτικές» εκδηλώσεις της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, των «Νέων πατριωτών» και του PDIU, έχουν σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Ελλάδα στο Ιόνιο για κοιτάσματα πετρελαίου. Φυσικά, αφού το Ιόνιο είναι μακριά απ΄ τα Ελληνο-τουρκικά σύνορα, τον θόρυβο τον κάνουν τα δικά τους φερέφωνα στην περιοχή.

Αυτό μας θυμίζει το θόρυβο που έκαναν οι τούρκοι όταν άρχισε η Κύπρος τις έρευνες για κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή της. Είναι το ίδιο πρόβλημα, όπου πρωταγωνιστεί ξανά η Τουρκία και το μακρύ της χέρι στην Αλβανία.

Πίσω απ΄ τον μεγάλο θόρυβο και την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα κρύβονται φυσικά τα ίδια «αφεντικά». Αναφερθήκαμε μόνον στην περίπτωση των ερευνών και των θαλάσσιων συνόρων, μα είναι νωπές οι μνήμες απ' τα συμβάντα της 28ης Οκτωβρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής όπου Αλβανοί εθνικιστές λιθοβόλησαν το αυτοκίνητο του Έλληνα Πρέσβη! 

Ποιοι τα διοργανώνουν όλα αυτά και ποιοι πληρώνουν;! Φυσικά είναι εύκολο να βρεθούν «φαντάροι», προπαντός σε περίοδο κρίσης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην Aftonomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελευθερία κινήσεων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελευθερία κινήσεων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ