2012-11-15 07:43:17
Φωτογραφία για ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι αποκλίσεις που αναδεικνύονται με την οικονομική κρίση στις κοινωνίες των κρατών-μελών της ΕΕ, με τη διαμόρφωση δύο μπλοκ, των χωρών υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ) έναντι των χωρών του Νότου (Club Med), αλλά και το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών και των Βρυξελλών, καθιστούν αμφίβολη την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση από την οικονομία στην πολιτική», την οποία διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ειδικά για την Ελλάδα επισημάνθηκε η κατάρρευση του παγιωμένου επί 30 χρόνια κομματικού συστήματος, μέσα από τις διπλές εκλογές του 2012, ενώ η άνοδος της Χρυσής Αυγής θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μειωμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Σκεπτικισμό για τη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων εξέφρασε ο πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Παρίσι Ρενό Ντεούς, τονίζοντας ότι έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αλλά απαρατήρητο, μια Κομισιόν και μια ΕΚΤ που δεν εκφράζουν τον Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος τείνει ευήκοον ους στα εθνικιστικά κόμματα.


Ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι από την εποχή του Άνθρακα και του Χάλυβα μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προχωράει με οικονομικούς όρους και οι πολιτικές της δεν αγγίζουν τον πολίτη, ώστε να μην νιώθει ικανοποίηση ούτε για τα προνόμια που του παρέχει, όπως αυτά που προσφέρει η ΚΑΠ.

Τα κόμματα που αναδεικνύονται στο ΕΚ αντανακλούν τις επιμέρους εθνικές τάσεις και αντιθέσεις, ενώ θα έπρεπε -κάνω την πρόταση, είπε- να γίνονται οι ευρωεκλογές στο πλαίσιο των κομματικών σχηματισμών που ισχύουν στο ΕΚ.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή παιδεία και πολιτισμό για να υπερισχύσει η ευρωπαϊκή ταυτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταργηθεί η εθνική συνείδηση, υπογράμμισε καταληκτικά.

Ένα μακρύ κατάλογο με αγκυλώσεις που εμποδίζουν την πολιτική να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην οικονομική σφαίρα της ΕΕ, παρέθεσε ο Ογκιστέν Λαντιέ, καθηγητής Οικονομίας στην Τουλούζη: ελλιπής τραπεζικός τομέας, επιμονή στο «στάτους κβο» συνδικάτων, ασφαλιστικών ταμείων, βραχυπρόθεσμη οπτική των πολιτικών, ο ρόλος των ΜΜΕ να θηρεύουν πρωτίστως πελάτες, η λογική του παντογνώστη γραφειοκράτη των Βρυξελλών που λειτουργεί αδιαφανώς, με τη μορφή «κομάντο» και πάντως αντιδημοκρατικά.

Δεν ξέρω αν το ζητούμενο είναι η ομοσπονδοποίηση, σημείωσε κλείνοντας, αλλά τουλάχιστον, επισήμανε, να γίνονται τα απαραίτητα και οι θεσμοί να λειτουργούν πραγματιστικά.

«Σεισμό που κατεδάφισε το επί 30 χρόνια παγιωμένο κομματικό σύστημα και ανέδειξε νέους πολιτικούς σχηματισμούς» χαρακτήρισε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος τις εκλογές του 2012, αναπτύσσοντας το θέμα «ένα κομματικό σύστημα σε μετάβαση».

Σταθμό για την «ευρύτατη αποδέσμευση από τις παραδοσιακές πολιτικές ταυτότητες» θεωρεί τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ψηφίζεται το 2ο Μνημόνιο και η ύφεση βαθαίνει.

Στις εκλογές του Μαΐου μόνον 4 στους 10 ψηφίζουν ό,τι είχαν ψηφίσει το 2009.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, τονίζει ότι υποκατέστησε πολύ εύκολα το «απλά» ακροδεξιό ΛΑΟΣ -μετά τις συνεχείς παλινωδίες του -και υιοθετώντας ένα ρατσιστικό και σοβινιστικό λόγο και πρακτικές στα όρια της νομιμότητας, κατάφερε να αποσπάσει 400.000 ψήφους, το 7% του εκλογικού σώματος.

Αναλύοντας την ανθρωπογεωγραφία του αποτελέσματος, τόνισε ότι την Χρυσή Αυγή (ΧΑ) ψήφισαν νέες ηλικίες, κατά τα δύο τρίτα άνδρες, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά της καταγράφηκαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν πολύ από την κρίση, όπως η δυτική ζώνη της πρωτεύουσας, αλλά και σε περιοχές με ακροδεξιά πολιτική παράδοση.

Η εκλογική της βάση στη μεγάλη πλειοψηφία της συμφωνεί στην πλήρη απόρριψη του κοινοβουλίου, άποψη που συμμερίζεται και το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος.

Απ' αυτό συνάγεται ότι η άνοδος της ΧΑ είναι άρρηκτα δεμένη με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και ο περιορισμός της θα γίνει μόνον όταν οι πολίτες πάψουν να έχουν αρνητική γνώμη γι’ αυτό, απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Σήμερα, πάντως, είπε κλείνοντας την ομιλία του, «η ΧΑ έχει αναδειχθεί σε κρίσιμη και άκρως επικίνδυνη συνιστώσα του νέου κομματικού συστήματος. Ίσως το πιο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, με μοναδικό ομόλογό του το ουγγρικό Γιόμπικ που έχει αντίστοιχα τάγματα εφόδου».

Ανησυχία εξέφρασε ο κ. Νικολακόπουλος και για την «εξαέρωση» του ΠΑΣΟΚ, καθώς η μη ανάκαμψή του μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις προοπτικές ενός ενδιάμεσου, σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ