2012-11-14 16:54:04
Φωτογραφία για Ερώτηση κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, σχετικά με τη  αξιολόγηση των προβλέψεων
από το Γραφείο Τύπου

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Exotix, η οποία συνέκρινε τις προβλέψεις του 2010 και του 2012 για την περίοδο 2011-2015 αρκετές είναι οι αστοχίες που αφορούν την ελληνική οικονομία. Από τη σύγκριση των προβλέψεων προκύπτει ότι:

1. Η απόκλιση για τον ρυθμό ανάπτυξης φτάνει το 25%.

2. Η αστοχία στην είσπραξη εσόδων έφτασε μέχρι το 19% και για τις δαπάνες το 18%.

3. Οι αναθεωρήσεις για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασαν μέχρι τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για το χρέος τις 40,8 ποσοστιαίες μονάδες.

4. Οι εκτιμήσεις για το ύψος του δημόσιου χρέους έπεσαν έξω έως 10% και οι προβλέψεις για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ανταγωνιστικότητα) μέχρι 3,1 μονάδες ως προς το ΑΕΠ.

5. Το ΑΕΠ προβλέπεται τώρα για το 2013 κατά 22% χαμηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί πριν από δύο χρόνια. Έτσι, τώρα η τρόικα μειώνει τις προσδοκίες για έσοδα κατά 15% και, κατά συνέπεια, θέτει τον στόχο για τις δαπάνες κατά 16% χαμηλότερα, μολονότι αυτές έχουν ήδη περιοριστεί από το PSI.


6. Η μεγάλη ύφεση από τα μέτρα λιτότητας περιόρισε τη ζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ταχύτερα. Έτσι, σήμερα προβλέπεται για το 2013 μεγαλύτερη βελτίωση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

7. Η αδυναμία των μηχανισμών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων οδηγούσε σε νέους φόρους που, αντί να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, την επιδείνωναν, διότι μεγάλωνε η ύφεση. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπόρεσαν τα μνημόνια να έχουν στην Ελλάδα την ίδια αποτελεσματικότητα όπως είχαν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

8. Αλλάζουν τα δεδομένα για τους επενδυτές πολύ γρήγορα και σημαντικά. Για παράδειγμα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (1η Οκτωβρίου 2012) προβλέπεται ύφεση 3,8% και στο σχέδιο (1η Νοεμβρίου) ύφεση 4,5%. Η μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση προβλεπόταν αρχικά 5,9% και στο νέο σχέδιο εκτιμάται σε 7%. Αρχικά το ποσοστό ανεργίας είχε προβλεφθεί για το 2013 στο 24,7% και στη συνέχεια περιορίζεται σε 22,8%, αλλά με βαθύτερη ύφεση από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και διατηρώντας σταθερές τις προβλέψεις για επενδύσεις.

Με δεδομένο την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, όπου οι οικονομολόγοι του Ταμείου παραδέχονται σε ειδικό παράρτημα ότι υποεκτίμησαν τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που θα είχαν στην ανάπτυξη, στις χώρες όπου επιβλήθηκε το Μνημόνιο. Με άλλα λόγια, παραδέχεται επισήμως ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έπεσαν έξω κατά δύο έως τρεις φορές.

Με δεδομένο ότι σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη οικονομία δεν έχουν γίνει τόσο μεγάλες και τόσο πολλές αναθεωρήσεις σε δύο χρόνια.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

1. Ποια η θέση του Υπουργείου για τις αστοχίες.

2. Πως οι παραπάνω εκθέσεις τόσο της Exotix όσο και του ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκαν διαπραγματευτικά.

3. Τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο για τα παραπάνω.»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ