2012-11-14 09:39:58
Φωτογραφία για ''Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''
Η ευρωζώνη θα πρέπει "μάλλον" να αυξήσει την χρηματοπιστωτική της υποστήριξη προς την Ελλάδα, με μια διαγραφή του χρέους ή ένα νέο σχέδιο βοήθειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

"Πιστεύω ότι μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης (του χρέους) προερχόμενη από τον δημόσιο τομέα της ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη" αν δοθεί μια παράταση στην Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Νογκέιρα, διευκρινίζοντας ότι δεν εκφράζεται εξ ονόματος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα συμβολή του ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα (...) και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα", σημείωσε.

"Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο η παράταση αυτή θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος
. Αυτό το σημείο είναι που φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές", πρόσθεσε. "Ακόμη κι αν η μορφή της δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η ανάγκη μιας νέας υποστήριξης διακρίνεται σαφώς μολονότι δεν υπάρχουν πιθανότητες μιας νέας συμβολής των ιδιωτών πιστωτών", κατέληξε.

CDU: Πιο ασταθές το ευρώ από τις αποφάσεις για Ελλάδα   

 «Ακόμη πιο ασταθές» καθιστούν το ευρώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κουρτ Λάουκ και επισημαίνει ότι «η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει την ουτοπία της γρήγορης διάσωσης της Ελλάδας». Εκφράζει δε την ανησυχία του για την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της ίδιας της Γερμανίας, εάν συνεχιστεί η κατάσταση στην ευρωζώνη.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης, ο κ Λάουκ σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρέλειψαν να ενημερώσουν τους πολίτες για τις δυσάρεστες αλήθειες και προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορεί για χρόνια να χρηματοδοτηθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια» και ότι «τα νέα χρήματα θα τα καταπιεί η ακριβή εξυπηρέτηση του χρέους».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χαρακτηρίζει «ανησυχητικό προειδοποιητικό σημάδι» την διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, για να σημειώσει ότι «ακόμη και η Ευρωπαία Λαγκάρντ αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον εφικτή μια συνεπής πολιτική σταθεροποίησης με τους Ευρωπαίους και χάνει την υπομονή της μαζί τους».

Εκφράζει δε την ανησυχία ότι «όταν οι δύο βασικοί πιστωτές δεν βαδίζουν πλέον στην ίδια πορεία, δεν χάνεται μόνο η πολύτιμη εμπιστοσύνη, αλλά μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι στο τέλος τα επώδυνα μέτρα θα τα χρεωθεί η ΕΚΤ» και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ θα πρέπει ή να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ή, εάν χρειαστεί, να αγοράσει εκ νέου ελληνικά ομόλογα».

«Αντί όμως να απευθυνθούν με ειλικρίνεια προς τους πολίτες, οι "πολιτικοί διάσωσης της ΕΕ" αναβάλλουν και πάλι τις απαραίτητες επείγουσες αποφάσεις. Ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο πιθανό και επομένως ακόμη ακριβότερο. Αυτό απαιτεί όμως τολμηρές αποφάσεις και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνέπειες και για την Γερμανία», επισημαίνει ο κ. Λάουκ και υποστηρίζει ότι «προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι προοπτική ανάπτυξης, πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει πάλι εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».

Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη, «ένα λειτουργικό σύστημα φορολογίας».

Ο κ. Λάουκ προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο, εάν η Γερμανία δώσει επιπλέον αναβολή στην Ελλάδα και αν ενταχθεί τις επόμενες εβδομάδες και η Ισπανία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι αγορές πολύ σύντομα να αρχίσουν να αμφισβητούν και την γερμανική πιστοληπτική ικανότητα.

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Β. Κλάους   

Σαφώς υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τάχτηκε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, στη Βιέννη, όπου από την Τρίτη πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

«Είναι τραγικό λάθος να παρατείνεται η ελληνική αγωνία», επισήμανε ο γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του Τσέχος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «μια αναγκαστική παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μια καταστροφή». 

Αντιθέτως, από την πλευρά του ο Αυστριακός πρόεδρος, X. Φίσερ, τόνισε πως ο ίδιος εμπιστεύεται  τους οικονομολόγους που επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προξενούσε μεγαλύτερα μειονεκτήματα απ' ό,τι η παραμονή της στη νομισματική ένωση.

Συγχρόνως, ο κ. Φίσερ εξέφρασε  την ευχή να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη και ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, ελπίζει πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται θα έχουν επιτυχία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ