2012-11-14 07:54:06
Φωτογραφία για Οψιμα «μπράβο» στην Ελλάδα
Οι θερμές δηλώσεις υποστήριξης από τους εταίρους και ο γρίφος της διευθέτησης του χρέους

Του Γιώργου  Κανελλόπουλου

Η Γερμανία και η Γαλλία έπειτα από μήνες συνεχών επικρίσεων και ασφυκτικών πιέσεων αρχίζουν τώρα να αναγνωρίζουν δημοσίως πόσο μεγάλη προσπάθεια κάνει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί απένειμαν τα εύσημα στην Ελλάδα η οποία, όπως λένε τώρα, αξίζει τον σεβασμό της Ευρώπης και υπόσχονται να δοθεί η επόμενη δόση μέχρι τα τέλη του μήνα. Η Ελλάδα «αξίζει τη βοήθεια» της Ευρώπης αφού η χώρα υιοθέτησε «ένα πολύ σκληρό» σχέδιο προσαρμογής και τώρα, αφού έκανε όσα της ζητήθηκαν, της οφείλεται σε αντάλλαγμα να λάβει τη στήριξη των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαμήνυσε από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Η Ελλάδα περιμένει να δεχτεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτή την υποστήριξη που έχουμε υποσχεθεί στη χώρα», ανέφερε.


Λίγο πριν ο υπουργός Οικονομικών του Πιερ Μοσκοβισί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποσχέθηκε ότι αντικειμενικός στόχος είναι να ξεκλειδώσουν τα χρήματα της δόσης, «μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα».

Ακόμη και ο παραδοσιακά σκληρός Β. Σόιμπλε που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα απέναντι στη χώρα μας, παραδέχτηκε ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις... που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τις οποίες τρέφουμε μεγάλο σεβασμό». Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και να πούμε στους πολίτες πως οι προσπάθειές τους δεν είναι μάταιες». Το θέμα της Ελλάδας πρέπει τώρα να περάσει από το Κοινοβούλιο των ευρωπαϊκών χωρών παρότι, όπως είπε ο κ. Ολάντ, αναζητούνται τρόποι για να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο.

Οι Ευρωπαίοι βέβαια εξακολουθούν να ζητούν την αυστηρή εφαρμογή όλων όσα έχουν συμφωνηθεί με βάση το Μνημόνιο, αλλά και προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίως για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το κλίμα όμως για την Αθήνα φαίνεται ότι είναι καλύτερο τις τελευταίες ημέρες.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ. Πρόκληση για τη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει η διαφωνία μεταξύ των διεθνών δανειστών μας, συγκεκριμένα του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό φάνηκε και από τις νέες, χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022 και όχι το 2020 όπως ζητά το ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ακόμη ότι το θέμα της βιωσιμότητας που ελληνικού χρέους εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, ενώ επανέλαβε ακόμη μία φορά ότι ένα νέο κούρεμα δεν αποτελεί επιλογή που πρέπει να εξεταστεί.

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ