2012-11-14 04:50:39
Φωτογραφία για Η καψούρα καίει τον εγκέφαλο του ανθρώπου
Εχεις σκεφτεί ποτέ γιατί όταν είσαι στο φουλ ερωτευμένος κάνεις τόσες μ@λ#κιες; Μήπως αυτές οφείλονται στο ότι η καψούρα "καίει" τον... εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά;

Οι επιστήμονες θέλησαν να ψάξουν το θέμα, σκανάροντας τον εγκέφαλο ανθρώπων που είναι πολύ ερωτευμένοι. Χαρτογράφησαν λοιπόν τις χημικές αλλαγές που σημειώνονται αλλά και τα κομμάτια του εγκεφάλου που «σβήνουν» όταν κάποιος είναι τρελός από έρωτα...

Σύμφωνα με τις έρευνες που έκαναν, το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου μας που ρυθμίζει τις κρίσεις και τις αποφάσεις μας, όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι off… Τo σκανάρισμα έδειξε πως αν το άτομο δει τη φωτογραφία του ανθρώπου που έχει καψουρευτεί τότε αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου «σβήνει» με αποτέλεσμα να αποβάλλεται κάθε κριτική σκέψη και κάθε αμφιβολία.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο πιθανότατα είναι βιολογικοί, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το ζευγάρωμα δύο ανθρώπων, άρα και η αναπαραγωγή.


Βέβαια ο καψούρης είναι σε θέση να παίρνει σημαντικές αποφάσεις σε άλλους τομείς, όπως στα επαγγελματικά του και για αυτό το λόγο οι φίλοι του είναι δύσκολο να τον πείσουν ότι "τα έχει παίξει" αν είναι μπλεγμένος σε μια αρρωστημένη σχέση.

Επίσης το σκανάρισμα του εγκεφάλου έδειξε ότι «σβήνουν» και οι περιοχές που ελέγχουν το φόβο και άλλα αρνητικά συναισθήματα, άρα γι αυτό οι ερωτευμένοι αισθάνονται τόσο όμορφα και είναι σίγουροι ότι τίποτα άσχημο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στον εγκέφαλο των ερωτευμένων οι ποσότητες της ντοπαμίνης εμφανίζονται αυξημένες.

Αυτή η ορμόνη «ευθύνεται» για την ευχαρίστηση ή τον πόνο που νιώθουμε και συνδέεται με την επιθυμία, τον εθισμό και την ευφορία.

Μάλιστα οι αναλύσεις έδειξαν ότι διάφορα σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη έχουν παρόμοιες επιδράσεις στην ντοπαμίνη με αυτές του έρωτα.

Απο την άλλη όμως η αύξηση της ντοπαμίνης προκαλεί την μείωση μιας άλλης ορμόνης της σεροτονίνης η οποία συνδέεται με τη διάθεση μας και την όρεξη. Το κακό είναι πως όταν είμαστε ερωτευμένοι τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές. Ετσι εξηγείται γιατί οι ερωτευμένοι νιώθουν συχνά άγχος και νευρικότητα.

Μια άλλη ορμόνη που γνωρίζουμε αρκετά καλά είναι η αδρεναλίνη. Αυτή η ευθύνεται που η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά (τα λεγόμενα χτυποκάρδια), που οι παλάμες μας ιδρώνουν και που ξεραίνεται το στόμα μας όταν δούμε αυτόν που γουστάρουμε πολύ...

Η ίδια ορμόνη απελευθερώνεται και όταν κάτι μας φοβίζει πολύ. Για αυτό και όταν δύο άνθρωποι που ερωτεύονται τρελά ο ένας τον άλλον αισθάνονται την ίδια στιγμή αναστατωμένοι αλλά και φοβισμένοι.

Εκτός από τους επιστήμονες και οι ψυχολόγοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να διαλύσει τα πάντα στη ζωή του ή να ρισκάρει πάρα πολλά όταν είναι ερωτευμένος μέχρι τα μπούνια... αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Αυτό που συμβουλεύουν όσους μπλέκονται σε τέτοιες καταστροφικές σχέσεις είναι να κάνουν θεραπεία ώστε να μάθουν να λειτουργούν διαφορετικά και πιο ψύχραιμα.

Να πάνε για απεξάρτηση της καψούρας δηλαδή.

toparakseno.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ