2012-11-14 01:05:02
Φωτογραφία για Στα μαχαίρια με την Κυβέρνηση για τις νέες περικοπές
Την πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού Προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και τις νέες... περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους εκφράζει, σε ψήφισμά του, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, το οποίο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στο τέλος Νοεμβρίου.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι, με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων.

Δηλώνεται με κατηγορηματική βεβαιότητα, ότι τα νέα μέτρα και οι περικοπές, οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ’ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων, και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού
. Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης, καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τ.Α, όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι, αλλά και απαιτούνται για να κρατηθούν οι τοπικές κοινωνίες όρθιες μέσα στην κρίση.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, τη στάση της στο θέμα της επιτροπείας, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή. Τέλος, ζητά την εξαίρεση των νησιών και των ορεινών περιοχών από τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων, σημειώνοντας ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει για τη στελέχωση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών και ανταποδοτικών υπηρεσιών. Τι προβλέπεται, όμως, στο νέο κρατικό Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εξοργίζει τους δημάρχους;

• Περικοπή των ΚΑΠ κατά 210 εκ. ευρώ

Όπως διαπιστώνει η ΚΕΔΕ, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρά τη διετή επιμήκυνση, είναι «εμπροσθοβαρές», καθώς μόνον για το 2013, τα πρόσθετα μέτρα θα ανέλθουν σε 9,374 δις. ευρώ, από τα συνολικά 14,244 δις. ευρώ για την τετραετία 2013- 2016. Τα μέτρα (περικοπές δαπανών και αυξήσεις εσόδων) ύψους 14,244 δις. ευρώ που έχουν ήδη προσδιορισθεί για την επόμενη τετραετία, κατανέμονται σε 9,374 δις. ευρώ το 2013, σε 4,186 δις. ευρώ το 2014, σε 529 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 155 εκατ. ευρώ το 2016. Στο «καλάθι» της περικοπής δαπανών το Μεσοπρόθεσμα περιλαμβάνει και 210 εκ. ευρώ που θα προέλθουν από την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων.

• Επιτροπεία στους δήμους

Σε υποχρεωτική «επιτροπεία» και σε μερική απώλεια της διαχειριστικής τους αυτονομίας θα οδηγούνται οι δήμοι αν εντός τριών μηνών δεν διορθώσουν τις αποκλίσεις - ελλείμματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού τους. Παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκουν τα έσοδά για την κάλυψη των δαπανών τους, εκτός της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, από ίδιους πόρους δηλαδή την αύξηση των τελών και την επιβολή τοπικών φόρων. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω του Παρατηρητηρίου αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις - ελλείμματα, ενημερώνεται ο φορέας (δήμος) ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του και στη συνέχεια να το υποβάλει προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εάν, μετά την πάροδο τριμήνου εξακολουθεί ο δήμος να παρουσιάζει ελλείμματα, τότε «με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας, που συνεπάγεται: α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι)».

• Μείωση προσωπικού

Σύμφωνα πάντα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την επόμενη τετραετία, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ), θα μειωθεί σε προσωπικό κατά 80.905 άτομα. Καθώς, θα αποχωρήσουν 96.139 υπηρετούντες και θα προσληφθούν μόνον 15.234.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ