2012-11-13 18:35:03
Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης: Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα αποτελεί για την Κυβέρνηση εθνικό θέμα
από το Γραφείο Τύπου

Στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με την... «ίδρυση Κέντρων Υποδοχής Συρίων Μεταναστών» ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας έδωσε την εξής απάντηση:

«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα μείζον εθνικό θέμα και ασφαλώς ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας. Στο πλαίσιο αυτό, για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ACTION PLAN), η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, για την κράτηση των συλλαμβανομένων παρανόμων αλλοδαπών, έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπατρισμού τους (έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, εκτέλεση των αποφάσεων απέλασης-επιστροφής που εκδόθηκαν σε βάρος τους), καθίσταται απαραίτητη η ύπαρξη ανάλογης δυναμικότητας υποδομών και χωρών κράτησης που θα λειτουργούν στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, με απόλυτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
. Άλλωστε, η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (Κ.Ε.Π.Υ.) και των Κέντρων Κράτησης παρανόμων μεταναστών αποτελεί υλοποίηση των προβλέψεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Πέραν αυτών, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση τα Κέντρα Κράτησης εγκαθίστανται σε κλειστούς και καλά φυλασσόμενους χώρους, η δημιουργία των οποίων, ανά την επικράτεια θα έχει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Θα τονωθεί η τοπική οικονομία, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη διοικητική μέριμνα και την υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο και αυτό θα δημιουργήσει στη συνέχεια άλλες παράπλευρες δραστηριότητες στην οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται προσπάθειες με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα. 

Σε ότι αφορά την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία, σας ενημερώνουμε ότι πέρα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την προστασία των συνόρων της χώρας μας (επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»), οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία (συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών), με σκοπό τον έγκαιρο προσδιορισμό και τη διατύπωση ενδεχόμενης μαζικής αναχώρησης υπηκόων Συρίας προς τρίτες χώρες, την κατάλληλη προετοιμασία και την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου), τις κατά περίπτωση συναρμόδιες Αρχές και άλλους Φορείς. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε το Σχέδιο «ΙΩΝΗ», το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο μιας ανθρωπιστικής κρίσης τεράστιας εμβέλειας, η οποία μπορεί να προκύψει για τη χώρα μας, εφόσον Σύριοι πρόσφυγες που σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας διαμένουν σε καταυλισμούς γειτονικών με τη Συρία χωρών (Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία), εγκαταλείψουν τους χώρους αυτούς με πρόθεση μετακίνησής τους προς την Ε.Ε., μέσω των χερσαίων ή των θαλασσίων συνόρων μας. Ειδικότερα, σας ενημερώνουμε ότι κύριος στόχος του εν λόγω Σχεδίου είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και ειδικότερα αυτά που αφορούν στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις όμορες της Συρίας χώρες, ούτως ώστε να παραμείνουν σε αυτές οι Σύριοι πρόσφυγες, με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών. 

Ήδη, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου μεταφέρεται καθημερινά σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιορδανία, για την υποστήριξη των μεγάλων καταυλισμών που λειτουργούν εκεί, υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) της ΕΕ. Είναι άλλωστε ευνόητο, ότι κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να προβλέπει και την πιθανότητα διαχειρίσεως πιθανού κύματος προσφύγων από τη Συρία, που θα καταφτάσει στις μικρασιατικές ακτές και θα θελήσει να εισέλθει στην Ελλάδα, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο. Εφόσον μελλοντικά, παρατηρηθεί διαφοροποίηση από την παρούσα κατάσταση, όπως αυτή περιγράφηκε ανωτέρω, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το σχετικό σχεδιασμό. Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου «ΙΩΝΗ» συγκροτήθηκε ήδη και λειτουργεί η ομώνυμη ομάδα, της οποίας ο Γενικός Συντονιστής έχει ορισθεί ο γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Α. ΣΥΡΙΓΟΣ».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ