2012-11-13 17:36:57
Φωτογραφία για Το χαντάκι του προϋπολογισμού
Όσοι ψήφισαν τα μέτρα ήταν εύλογο να εγκρίνουν και τον προϋπολογισμό. Όσοι δεν ψήφισαν τα μέτρα, είναι περίεργο αν ψήφισαν τον προϋπολογισμό, διότι αυτός ενεργοποιεί θεσμικά τα μέτρα. Το Μεσοπρόθεσμο έως το 2016 συγκροτεί ένα πλαίσιο τετραετούς προϋπολογισμού. Όσοι, λοιπόν, ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2013 στην ουσία δεσμεύονται για την εφαρμογή του Μνημονίου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης συναρτάται με κρυφούς όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές και έχει αποδεχθεί μυστικά η κυβέρνηση. Σχετικά με το «ταμείο», τις ιδιωτικοποιήσεις και την αυτόματη ρήτρα ισοδυνάμων μέτρων. Και οι τρεις όροι συνιστούν παράκαμψη της Βουλής και εμπεδώνουν την αντίληψη του κράτους εκτάκτου ανάγκης, που νομοθετεί με μυστικότητα και με καταχρηστική προσφυγή στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Μόλις χθες δημοσιεύτηκε νέα Πράξη που συμπληρώνει τα μέτρα της Τετάρτης.

Στο χθεσινό Eurogroup αποκαλύφθηκε ότι όρος για τη δόση είναι η κυβερνητική δέσμευση πως την άνοιξη θα ληφθούν μέτρα για τη διετία 2015-16, ύψους 6,4 έναντι 4,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Ποια αξιοπιστία έχει η δήλωση Σαμαρά στη Βουλή ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, «εκτός κι αν δεν εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν»; Τι νόημα έχουν οι λεονταρισμοί Σαμαρά ότι θα φέρει όχι μόνο 31 δισ., αλλά και τα καθυστερούμενα; Δεν γνωρίζει το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες; Αν θέλει να φέρει παραπάνω χρήματα, που είναι τόσο αναγκαία για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας (μετά την αποστράγγιση που έχει υποστεί εξαιτίας του Μνημονίου), τότε θα έπρεπε να επιδιώξουν να υλοποιηθεί η ολλανδική πρόταση για προκαταβολή ολόκληρου του δανείου.

Η πρόταση αυτή δεν συζητείται, διότι οι πάτρωνες του Σαμαρά θέλουν να τον ελέγχουν και να τον καθιστούν όργανο εκβιασμών του ελληνικού λαού τις παραμονές κάθε μιας δόσης. Επίσης δεν του έχουν εμπιστοσύνη, διότι γνωρίζουν τι κουμάσια είναι οι μνημονιακές δυνάμεις. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η συνεχιζόμενη σιωπή του Στουρνάρα στην πρόσκληση Τσίπρα να καταθέσει τη γραπτή απάντησή του προς τον Σόιμπλε για το θέμα του «ταμείου». Προφανώς δεν υπάρχει γραπτή απάντηση, αλλά έχει αναληφθεί μυστική δέσμευση.

Ο Βενιζέλος στη Βουλή έκανε μια απελπισμένη «ηγετική» εμφάνιση, εκτός τόπου και χρόνου. Η αναζήτηση σοσιαλδημοκρατικών ευαισθησιών μέσα στον μνημονιακό ολοκληρωτισμό αποδεικνύει ότι ο Βενιζέλος είναι αμετανόητος και καμένος. Δείχνει μάλιστα να προτιμά την άνοδο της Χρυσής Αυγής ως κίνηση αντιπερισπασμού για να ανακοπεί η πορεία της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τα αριστερά.

Η επιλογή Σαμαρά ήταν σαφής. Ήταν επιλογή έντασης με στόχο την πόλωση και τη δορυφοροποίηση γύρω από τη Δεξιά του αστικού πολιτικού μπλοκ. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη για τη Χρυσή Αυγή, ούτε για τους εκβιασμούς των πιστωτών. Πανικόβλητος, έκανε μονομέτωπη επίθεση στο λαϊκό ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής, που μεγαλώνει, όπως δείχνουν ακόμη και δημοσκοπήσεις εταιρειών του μνημονιακού κατεστημένου. Απέναντι στη Δεξιά και τη μεταμφίεσή της ορθώνεται ο λαϊκός πόλος της εθνικής αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κανέναν δεν ξεγελάει ο Σαμαράς όταν το ρίχνει στο μελόδραμα. Συγκίνηση και επίδειξη φιλότιμου και, βεβαίως, πολλά «θα», παλαιοκομματικές υποσχέσεις για τη μετά Μνημόνιο ζωή. Ακόμη και για αποκατάσταση συντάξεων και μισθών! Τόοοση σοβαρότης!

Εκείνο όμως που χαρακτήρισε την εμφάνιση Σαμαρά στη Βουλή ήταν η εκφώνηση της αυταρχικής διακυβέρνησης, που φτάνει στα όρια προαναγγελλόμενης εκτροπής. Με ύφος παρακρατικού της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, ο Σαμαράς απειλεί και λοιδορεί την Αριστερά. Δίπλα του ο Στουρνάρας, ως υλικό εκ μετεγγραφής, προπομπός των επιδιωκόμενων μετεγγραφών και άλλων διεφθαρμένων του ΠΑΣΟΚικού νεφελώματος.

Με τέτοια πολιτική, με τέτοια πρόσωπα, που ακόμη και οι Ευρωπαίοι πάτρωνές τους τα αντιμετωπίζουν με καχυποψία, δεν θα πάνε μακριά. Ο χρόνος τους τελειώνει. Είναι λυπηρό ότι στην επιθετικότητα του αστικού πολιτικού μπλοκ κατά της Αριστεράς συνέπραξε προχθές στη Βουλή και το ΚΚΕ, καθώς η Αλ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με δυνάμεις του συστήματος ανήκει στο μέτωπο της δραχμής!Πηγή: left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ