2012-11-13 15:10:34
Φωτογραφία για Ευρύτητα πνεύματος,σε όλες τις πλευρές...
Του Βασίλη Βαλτινού

Από το πρωί, σήμερα, τα ραδιόφωνα παίζουν μια είδηση. Ότι στο χθεσινό eurogroup αποφασίσθηκε η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που θα έπρεπε να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του 2014, τώρα μπορούν να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Ήτοι, τα μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες ημέρες μπορούν και πρέπει να «απλωθούν», κατά την προσφιλή έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε βάθος τετραετίας, δηλαδή, να μην πέσουν όλα μαζί στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών μέσα σε δύο χρόνια, αλλά σε τέσσερα. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Δεν είναι κάτι συνηθισμένο να αναθεωρούνται νομοθετήματα πριν στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφηκαν. Είναι, όμως, αυτός ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εντάξει στην επικοινωνιακή της στρατηγική την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, της απαγορεύει η τρόϊκα να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που άπτεται μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.


Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει στην αναθεώρηση ή επικαιροποίηση εφαρμοστικού νόμου και προϋπολογισμού, όχι μόνο θα υπήρχε ελάφρυνση για του πολίτες, λόγω του «απλώματος», αλλά αν συμφωνούσε με τους εταίρους και τη ρήτρα προσαρμογής στην περίπτωση που η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται για το 2013, από τον προϋπολογισμό, κάποια από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα, θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προβάλει ως επιτυχία την επιμήκυνση, προκαλεί ερωτηματικά. Θέλει να αποφύγει τη συζήτηση και την πίεση που θα ασκηθεί από κόμματα και πολίτες για να προχωρήσει σε αλλαγές των όσων ψήφισε; Αλλά, αν προχωρούσε στις αλλαγές δεν εισέπραττε τα εύσημα της κοινής γνώμης;

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν προβάλει την επιμήκυνση, διότι είναι μια πρόταση που κατά κόρον επαναλάμβανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την προεκλογική περίοδο και των δύο προεκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και συχνότατα και μετά τις εκλογές, κάθε φορά που γινόταν συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και έκανε δηλώσεις, όπως και κάθε φορά που μιλούσε στη Βουλή ή σε κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Πιθανόν οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά να εισηγήθηκαν το θέμα της επιμήκυνσης να κρατηθεί χαμηλά, για να μη κερδίσουν πόντους ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό ισχύει, το θέμα είναι σοβαρότερο. Από μόνη της η επιμήκυνση, όσο κι αν ήταν πρόταση Βενιζέλου, δεν είναι αρκετή για να δώσει πολλούς πόντους στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, πάντως, προέβαλε κάτι, ακόμα, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση που μπορεί να του δώσει σημαντικούς πόντους. Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε η επιμήκυνση να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα. Η οποία, πολιτική διαπραγμάτευση, περιελάμβανε και άλλα πράγματα, όπως το «άπλωμα» των μέτρων σε 4 χρόνια αντί για 2. Την πρόταση Βενιζέλου απέρριψε ο Σαμαράς, αντιστρέφοντας τη σειρά.

Ίσως οι επιτελείς του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η πρόταξη των μέτρων αντί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αντιλήφθηκαν ότι ήταν λάθος και ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν ο πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει την πρόταση Βενιζέλου. Και αυτό δεν θέλουν να είναι αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πρόκειται για καθαρή και κοντόθωρη μικροκομματική επιλογή, απέναντι σε έναν κυβερνητικό εταίρο. Κι αυτό δεν προοιωνίζεται κανένα καλό ενόψει μιας ενδεχόμενης ενδυνάμωσης της συνεργασίας των τριών κομμάτων.

Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και έχει αναφερθεί πολλές φορές ως τώρα, από τα ΜΜΕ, φέρεται να επιθυμεί τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, όχι μόνο με κοινοβουλευτικά τους στελέχη, αλλά και με συμμετοχή των αρχηγών των δύο κομμάτων σε θέσεις αντιπροέδρων.

Αν, όμως, δίπλα στον κ. Σαμαρά κυκλοφορούν τέτοια μυαλά, τέτοιου είδους συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Για να λάβει σάρκα και οστά, πρέπει να υπάρχει ευρύτητα πνεύματος σε όλες τις πλευρές.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ