2012-11-13 14:43:06
Φωτογραφία για Η τρόικα απαιτούσε χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών
Απέτρεψε τις χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών που ζητούσε η τρόικα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, και προχωρά σε μεταθέσεις καθηγητών και δασκάλων ώστε να αποφύγει προσλήψεις που θα είχαν δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως τέθηκε επιμόνως από το ειδικό κλιμάκιο της Τρόικας το ζήτημα των απολύσεων των εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερα οι τροϊκανοί επέμειναν σε αυτό, μιας και διαπίστωναν έναν μεγάλο -για αυτούς- αριθμό εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να τεθούν σε αυτήν την ιδιότυπη κινητικότητα ή σε κάποια μορφή διαθεσιμότητας.

Αντί για αυτό η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση των αναπληρωτών, που με έναν πρόχειρο υπολογισμό, «σώζει» 220 εκ. ευρώ το χρόνο.

Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον κοινωνικά δίκαιο εξορθολογισμό, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας ενώ τονίζουν ότι αποτελεί ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς την μείωση αυτού του πελατειακού συστήματος, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε ως χώρα, σε όλα τα επίπεδα.


Σύμφωνα με το νέο σύστημα, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο, η μετακίνηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται όπου υπάρχει ανάγκη για να καλυφτούν τα κενά της χώρας, χωρίς αργοπορία από σχολείο σε σχολείο, και όχι από το γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης σε μία άλλη, όπως είναι τώρα, δηλαδή από τις περιοχές που πλεονάζουν έως τις περιοχές που υπάρχει ανάγκη.

Οι εκπαιδευτικοί θα μετατίθενται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, στα σχολεία που υπάρχουν ανάγκες διδασκαλίας και όχι με βάση τις αιτήσεις που κατατίθενται κάθε χρόνο από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η διάταξη προβλέπει ότι οι μεταθέσεις θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης και την οργανική θέση ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει.

Βασικό στοίχημα για το Υπουργείο είναι να εξορθολογιστεί ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών και για το λόγο αυτό το σύστημα μπαίνει σε εφαρμογή από επόμενη σχολική χρονιά, ούτως ώστε και εκεί οι διαδικασίες να είναι ορθολογικές και αυτοματοποιημένες.

Πολλοί πάντως παρομοιάζουν το σύστημα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών με παζλ όλα τα κομμάτια λείπουν καθώς κάθε χρόνο δημιουργείται το ερώτημα γιατί υπάρχουν χιλιάδες κενά αφού υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Η βασική απάντηση είναι οτι οι τοποθετήσεις δεν γίνονται με πραγματικά εκπαιδευτικά κριτήρια αλλά πολλές φορές με κομματικά κριτήρια ενώ δυσλειτουργία προκαλεί και ο τρόπος υπολογισμού των κενών μεταξύ οργανικών και λειτουργικών κενών.

Το αποτέλεσμα κάθε χρόνο, είναι το ίδιο, όπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με την εκπαίδευση. Τα ακριτικά νησιά δεν έχουν καθηγητές ενώ σε άλλα σχολεία πλεονάζουν. Προτεραιότητα σε αυτήν την διαδικασία μετακίνησης θα έχουν οι άγαμοι και όσοι έχουν τα λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας.

Από μία απλή καταγραφή διαφάνηκε πως υπάρχουν περιοχές που δάσκαλοι και καθηγητές δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν, και από τη άλλη περιοχές που δάσκαλοι και καθηγητές εργάζονται περίπου 10 ή 11 ώρες την εβδομάδα και αμείβονται κανονικά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Μουσικού Λυκείου που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, όπου αυτοί που διδάσκουν υπολείπονται ελάχιστο από αυτούς που διδάσκονται τα μαθήματα. Με άλλα λόγια καθηγητές και μαθητές είναι περίπου ο ίδιος αριθμός, όπως αποκάλυψε στέλεχος της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως στη χώρα υπάρχουν 156.000 εκπαιδευτικούς και κάθε χρόνο διορίζονται 15.000 αναπληρωτές για 14.900 σχολικές μονάδες, που σύμφωνα με τη γλώσσα της αριθμητικής δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κενά.

Μία από τις βασικές στρεβλώσεις του συστήματος είναι η παντελής έλλειψη προγραμματισμού, ενώ επί σειρά ετών, δεν υπήρχε καμία καταγραφή του μαθητικού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν σε θέσεις τακτικού προσωπικού εκπαιδευτικοί, σε σχολεία και ειδικότητες, σε οργανικές θέσεις ή πλεονάζων προσωπικό, δημιουργώντας ένα άλυτο πρόβλημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η διάταξη στο Μεσοπρόθεσμο που πέρασε ο κ. Αρβανιτόπουλος θεωρείται αναγκαία και καθοριστική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Σκοπός είναι η γρήγορη και άμεση διεκπεραίωση των μεταθέσεων, για να μην παρουσιαστούν ξανά τέτοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μέρος από το υπεράριθμο εκπαιδευτικό προσωπικό κάποιων περιοχών, θα πρέπει να μετακινηθεί σε περιοχές με ελλείψεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EuroStat η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο μέσο όρο εκπαιδευτικού προς μαθητή, και την ίδια στιγμή έχει κενά.

Βασικό στοίχημα πάντως για το Υπουργείο είναι να εξορθολογιστεί ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών και αυτό μελετάμε για την επόμενη σχολική χρονιά, ούτως ώστε και εκεί οι διαδικασίες να είναι ορθολογικές και αυτοματοποιημένες.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ