2012-11-13 12:49:38
Φωτογραφία για Μέγα αλαλούμ με ρωσοϊρακινή συμφωνία όπλων
Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ρωσική αμυντική βιομηχανία επιχειρούσε μια δυναμική επιστροφή, με πωλήσεις όπλων της προς νέες αγορές, ένα φιάσκο βρίσκεται προ των πυλών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου και εντελώς αιφνιδιαστικά η Μόσχα πληροφορήθηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία πως η Βαγδάτη ακυρώνει μονομερώς, την προ μηνός διμερή εξοπλιστική συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Με δήλωσή του στην κυβερνητική εφημερίδα «Αλ Σαμπάχ» το μέλος της επιτροπής Ασφαλείας του ιρακινού Κοινοβουλίου Χακίμ αλ Ζαμάλι υποστήριξε πως η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και νέα ιρακινή επιτροπή θα εξετάσει την αγορά, άλλων και πιο προηγμένων ρωσικών όπλων, από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Οκτωβρίου Διαβάστε περισσότερα...

Κάπου εδώ ξεκινάει το ιρακινό αλαλούμ. Λίγη ώρα αργότερα το ιρακινό υπουργείο Αμυνας με ανακοίνωσή του επισήμανε πως δεν υπάρχει ζήτημα ακύρωσης του συμβολαίου. Εχοντας περάσει δύο 24ωρα «μουδιασμένη» η Μόσχα δήλωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από τη Βαγδάτη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει και ζήτημα.


Ανώνυμη κυβερνητική πηγή, με δήλωσή της στην εφημερίδα «Κομερσάντ», δεν έκρυβε τη δυσφορία του Κρεμλίνου για τις αντιφατικές ιρακινές δηλώσεις. Η ίδια πηγή απέδιδε την ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας, σε αμερικανική παρέμβαση, καθώς, όπως αποκάλυψε, μέχρι και την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον προσπαθούσε με υπόγεια διπλωματία να την αποτρέψει. Λιγότερες πιθανότητες παρουσιάζει η περίπτωση, πίσω από την ιρακινή στάση να κρύβεται η Ουκρανία, η οποία και αυτή προσπαθούσε να πουλήσει στο Ιράκ τα δικά της οπλικά συστήματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/11/2012_501495
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το …τέλος του ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το …τέλος του ΠΑΣΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ