2012-11-08 20:50:02
Φωτογραφία για Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στην κλινική έρευνα φαρμάκων
Την περίοδο 2010, 2011 έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ κλινικές μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο...

μετά την άρση των εμποδίων μπορεί να ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ

Ρύθμιση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων -ύψους 400 εκατ. ευρώ, ετησίως, στον τομέα της κλινικής έρευνας φαρμάκων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας -όπως ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του EPhForT (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team) Διονύση Φιλιώτη και τον γ.γ. του EPhForT, καθηγητή Χάρη Λαμπρόπουλο- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναθέσει στο επιτελείο του την περαιτέρω προετοιμασία για την εφαρμογή της ρύθμισης. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι θερμός υποστηρικτής κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στη χώρα και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης που φέρει προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και επιστημονική πρόοδο.


Γραφειοκρατία

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιώτης τόνισε: «Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αναγνωρίσει την κλινική έρευνα και να άρει όλα εκείνα τα αντικίνητρα και γραφειοκρατικά εμπόδια με προοπτική να αποβεί αυτό σε μέγιστο αναπτυξιακό μοχλό για την χώρα μας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε οι δαπάνες των κλινικών μελετών να ενταχθούν στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, και συνεπώς να εκπίπτουν φορολογικώς.

Η εν λόγω ρύθμιση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να εμπλουτίσουν το ερευνητικό τους χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Την περίοδο 2010 - 2011, έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ κλινικές μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ ? ποσό το οποίο αν η Πολιτεία διευθετήσει τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναγνώρισε πως η ρύθμιση αυτή μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας φαρμάκων, που έχει άμεσα ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε ένα σημαντικό, ειδικό θέμα, που αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μετά την εφαρμογή του PSI+. Ο κ. Φιλιώτης ζήτησε η προκύπτουσα χρεωστική διαφορά να εκπίπτει είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Ακόμη, στην περίπτωση όπου η ζημία της απομείωσης των ομολόγων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, λόγω της συμμετοχής τους στο PSI, καθώς και η ζημία λόγω της αποτιμήσεως αυτών στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου, καλυφθεί από οιονδήποτε τρίτο στο πλαίσιο συμβατικής του υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητας, να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα της διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η κάλυψη.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ο κ. Φιλιώτης τόνισε ότι είναι ζήτημα επιβίωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχοντας πίστη στην αξιοπιστία και φερεγγυότητα της ελληνικής δημοκρατίας, κατακράτησαν τα ομόλογα αυτά, υπέστησαν αναίτια το PSI, ενώ είχαν τη δυνατότητα προεξοφλώντας αυτά, να αναγνωρίσουν πλήρως ως φορολογικώς εκπιπτόμενο έξοδο στη διαχειριστική περίοδο που αυτά προεξοφλήθηκαν, το κόστος της προεξοφλήσεως.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για την εν γένει φαρμακευτική πολιτική και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο κ. Φιλιώτης διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αρωγοί της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της δαπάνης, η οποία ήδη μειώθηκε από 5,6 δισεκατομμύρια το 2009 σε 3,8 δισεκατομμύρια το 2011.

Σήμα κινδύνου για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία απειλεί τις εγχώριες εταιρείες

«Λουκέτο» στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτό υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εξηγώντας ότι «οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών, θα εξοντώσουν σταδιακά τον εγχώριο ανταγωνισμό, θα εγκαταστήσουν ολιγοπώλιο και θα εδραιώσουν την πλήρη εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα και τον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς».

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, «η λυσσαλέα εμμονή σε καταστροφικά αντιαναπτυξιακά μέτρα με στόχο τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έχει μόνο μια εξήγηση: Μόνο εφόσον καταστραφεί ο «ενοχλητικός» εγχώριος ανταγωνισμός, που ανταγωνίζεται επάξια άλλες «εθνικές» φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες χώρες, θα γίνει δυνατή η υποταγή της φαρμακευτικής αγοράς στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων και θα αφανιστεί η παρουσία των «ενοχλητικών» Ελλήνων στο εξωτερικό». Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα, σημειώνει η ΠΕΦ, είναι δεδομένη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης: Οι γιατροί προτιμούν να συνταγογραφούν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγεί ο φαρμακοποιός με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στροφή της συνταγογράφησης σε νεώτερα ακριβότερα φάρμακα όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ