2012-11-08 08:37:05
Φωτογραφία για Η καυτή πατάτα της δεύτερης θητείας Ομπάμα
By  James Politi(Ουάσιγκτον) 

Η πειστική επανεκλογή του Barack Obama, θα του προσφέρει ένα δυνατό χαρτί στις συνομιλίες για την επίλυση του δημοσιονομικού «γκρεμού» που απειλεί την αμερικανική οικονομία. 

Ομως, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί «χωνεύουν» την ήττα στις προεδρικές εκλογές, όπως και τις μικρές απώλειές στο Κογκρέσο, δεν δείχνουν έτοιμοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσειςστον Πρόεδρο για τους φόρους και τις δαπάνες. Το που δεν υποδεικνύει κανέναν ανοιχτό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας. 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι συνομιλίες αναμένεται να μπουν σε δυναμική τροχιά πολύ σύντομα, με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμα. Αν ο κ. Obama και το Κογκρέσο δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, οι ΗΠΑ θα πληγούν από ένα δημοσιονομικό χάσμα αξίας 600 δισ. δολ. το 2013, που θα είναι αρκετό για να ρίξει την οικονομία πάλι σε ύφεση. 

Τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν σε προσωπικές συνομιλίες ή τηλεδιασκέψεις για να συντονίσουν τις θέσεις τους και να αποσαφηνίσουν τις αρχικές προτάσεις πάνω στις συνομιλίες. Και υπήρξαν πολλές χειρονομίες από ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την ανάγκη συνεργασίας, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι το αδιέξοδο των δύο τελευταίων χρόνων θα ξεπεραστεί.

«Είναι καλύτερα να χορεύεις, παρά να παλεύεις», δήλωσε ο Harry Reid, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία. «Η κωλυσιεργία δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα». 

Υπήρξαν ωστόσο και κάποια ξεκάθαρα σημάδια ότι και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί θεώρησαν ότι η εντολή των ψηφοφόρων ήταν να παραμείνουν στις θέσεις τους, κι αυτό δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολος ο συμβιβασμός. 

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής, και το μεγαλύτερο ερωτηματικό, σχετίζεται με την τύχη τωνφορολογικών απαλλαγών της προεδρίας Bush, που είναι το πιο μεγάλο κομμάτι του δημοσιονομικού «χάσματος». 

Ο κ. Obama θέλει να λήξουν για τους πολύ πλούσιους στα τέλη του έτους, αλλά να συνεχιστούν για Αμερικανούς που λαμβάνουν λιγότερα από 250.000 δολ. τον χρόνο. Οι Δημοκρατικοί το θεωρούν αυτό ένα από τα καλύτερα σημεία της διαπραγμάτευσης. 

«Το μήνυμα που μας έστειλε ο αμερικανικός λαός είναι ότι όσοι βγάζουν πολλά χρήματα, πρέπει να συνεισφέρουν παραπάνω», δήλωσε ο κ. Reid. 

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται ότι αν γίνει αυτό, θα πληγεί η ανάπτυξη, καθώς θα μπλοκάρουν οι μηχανές της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Χθες, τόνιζαν ότι το γεγονός πως το κόμμα εξακολουθεί να ελέγχει την Βουλή των Αντιπροσώπων, σημαίνει ότι δεν υπήρξε εντολή αύξησης φόρων. 

Ορισμένοι διέβλεψαν στην νικητήρια ομιλία του κ. Obamaκάποιες ελπίδες για πιο ελαστική προσέγγιση όσον αφορά τους υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Δεν έκανε σαφή νίξη για κάτι τέτοιο, παρά ανέφερε δύο κορυφαίες προτεραιότητες για την «μείωση του ελλείμματος» και «μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα». 

Ωστόσο αναλυτές των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον τόνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Obama είναι έτοιμος να θυσιάσει μια βασική αρχή του. 

«Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος για τις αυξήσεις φόρων στα υψηλά εισοδήματα: Το δήλωσε στις εξαγγελίες του, ήταν το πρώτο πράγμα στην λίστα με τις προτεραιότητές του και ήταν το βασικό ζήτημα για το οποίο δεχόταν επιθέσεις», σχολίασε ο Michael Linden του Center for American Progress. 

Αυτή την εβδομάδα, πριν ακόμη τις εκλογές, ο πρόεδρος της Βουλής John Boehner,απέκρουσε κάθε εντύπωση ότι μια νίκη του κ. Obama θα του δώσει το πράσινο φως να αυξησει τους φόρους στους εύπορους, ειδικα αφού οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί παραμένουν τόσο επίμονα αντίθετοι με το θέμα. 

Για την ώρα πάντως, οι Ρεπουμπλικανοί περιμένουν να κάνει ο κ. Obama την πρώτη κίνηση: να καταθέσει τις προτάσεις του για την επίλυση του ζητήματος του «δημοσιονομικού γκρεμού» και να καλέσει τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την πρώτη, από τις πολλές συναντήσεις που θα γίνουν σε αναζήτηση συμφωνίας. 

«Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να δουλέψει αμέσως, οπότε φαντάζομαι ότι θα μας παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο για τον χειρισμό τόσο των φόρων όσο και των αυτόματων περικοπών των δαπανών, και θα τα συζητήσουμε» σχολίασε ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. 

Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ