2012-11-07 08:33:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στα πλαίσια Ευρωπαικού προγράμματος δια βίου μάθησης Groundtving
Ο «Φίλερης», είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε το 2009, με έδρα το Πετρωτό Πατρών.

Είναι αστικός μη κερδοσκοπικός φορέας, μη κυβερνητική οργάνωση με ακτίνα δράσης όλη τη Δυτική περιφέρεια της Ελλάδας, την Ελληνική Επικράτεια αλλά και το εξωτερικό. Ο σκοπός του είναι η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών μας χορών, η έρευνα της λαογραφίας μας, η καταγραφή, αναπαράσταση των ηθών και των εθίμων του λαού μας, μέσα από χορευτικές παραστάσεις και κυρίως μέσα από παραδοσιακά δρώμενα

Για τα δύο επόμενα χρόνια, συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Grundtvig εκπαιδευτικές συμπράξεις, «Η μουσική ενώνει όλες τις γενιές», «Music unites all generations », «Music».

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιταλικό Μουσικό Σχολείο BANDA DI VIMERCATE SCUOLA CIVICA DI MUSICA από το Μιλάνο. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν ακόμη τρεις Ευρωπαϊκοί φορείς - οργανισμοί: Τουρκία (İSTANBUL PERA GÜZEL SANATLAR KÜLTÜR SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ) & Πορτογαλία (ACE – Associação Cultural ETNIA).


Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εμπλοκή όλων των πολιτών, νέων και μεσηλίκων καθώς και η δημιουργία μιας κοινής μουσικής μπάντας από τις 4 συμμετέχουσες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι μουσικές μπάντες θα παίζουν διαφορετικά είδη μουσικής: σαξόφωνο, rock, jazz αλλά και παραδοσιακή μουσική. Κοινό σημείο του προγράμματος είναι ότι οι μουσικές αυτές μπάντες θα έχουν ως ομάδα στόχο άτομα από όλες τις γενιές, νέους και ηλικιωμένους, με διαφορετική κοινωνική προέλευση.

Επειδή το 2012 θεωρείται το Ευρωπαϊκό έτος Ενεργούς γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, το πρόγραμμα στοχεύει να ενώσει τις δύο γενεές, ενήλικους και νέους μέσω της μουσικής.

Διότι η μουσική είναι:

• ένα μέσον, τρόπος που προωθεί την συνοχή των κοινωνικών τάξεων,

• σπουδαίο εργαλείο εκπαίδευσης το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου

• βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εποχή της οικονομική κρίσης

Οι σκοποί του προγράμματος είναι:

• η ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω της δια βίου μάθησης των δυο γενεών δίνοντας νόημα στη ζωή των μεγαλυτέρων ανθρώπων συμμετέχοντας σε μουσικά εργαστήρια και δρώμενα.

• η συνεργασία εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων παίζοντας μαζί διαφορετικά είδη μουσικής, αποκτώντας δεξιότητες στη μουσική, στις νότες στο ρυθμό, στα μουσικά όργανα, συμμετέχοντας σε μουσικά εργαστήρια

• Η δημιουργία μουσικής ορχήστρας από διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι θα αποτελούν μια κοινή ομάδα, παίζοντας μουσική με πάθος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξήχθη στη πόλη μας, Πάτρα, από 31/102012 έως 4/11/2012 η πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα με τους Ιταλούς και τους Τούρκους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της Ευρωπαϊκής συνάντησης εργασίας, συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές και οι αρμοδιότητες της κάθε αποστολής για τα δύο χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα και διεξήχθησαν μουσικά εργαστήρια & μουσικά δρώμενα. Οι Ιταλοί εταίροι μας από το μουσικό σχολείο BANDA DI VIMERCATE SCUOLA CIVICA DI MUSICA του Μιλάνου, παρουσίασαν με εκπληκτικό τρόπο συναυλία στην οποία έπαιζαν ταυτόχρονα νεαρά παιδιά και μεσήλικες Ιταλοί. Οι νεαροί έπαιζαν μουσικά κομμάτια, με τη συνοδεία πιάνου, ηλεκτρικής κιθάρας και φλάουτο και ταυτόχρονα οι μεσήλικες έδιναν ρυθμό χτυπώντας σκουπόξυλα ή παλιές εφημερίδες. Το μουσικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: οι δύο γενιές νέοι & μεσήλικες σε μουσική συναυλία ταυτόχρονα με αρμονικό τόνο & ρυθμό.

Οι Τούρκοι εταίροι μας από το μουσικό σχολείο İSTANBUL PERA GÜZEL SANATLAR KÜLTÜR SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ παρουσίασε κλασσική μουσική με τη συνοδεία πιάνου. Οι φωνές των τενόρων άψογες. Οι αμανέδες των κοριτσιών ήταν υπέροχοι. Η έκπληξη ακολούθησε όταν έπαιξαν μουσική μπαγλαμά & τραγούδησε ο τενόρος όπερα!

Ο Χ.Λ.Ο «Φίλερης» , παρουσίασε ένα παραδοσιακό δρώμενο για τον τρύγο, επειδή συνάδει με αυτήν την εποχή του φθινοπώρου.

Έγινε αναπαράσταση του πατήματος σταφυλιών, ο γηραιότερος μέτρησε το ‘’γράδο ‘’ με το αυγό και κατόπιν ο νοικοκύρης και η παρέα του κάθισαν στο τραπέζι, πήραν μεζεδάκι, κρασί και ευχήθηκαν, καλές σιγουριές. Τραγούδησαν όπως παλιά με το στόμα ενώ η ομάδα χόρευε στο ρυθμό των τραγουδιών που έλεγαν. ‘’... μπαίνω μες τ’ αμπέλι σαν νοικοκυρά.., το κλήμα που’ χεις στην αυλή…!!

Ο εκπρόσωπος του ομίλου κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, τόνισε την σημασία του τραγουδιού για τους Έλληνες , καθώς σε όλες τις φάσεις της ζωής του ο λαός μας, εκφράζει τα συναισθήματα του με τραγούδι, μουσική και χορό. «...γράφεις πάνω στη γη, αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου…» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η προσπάθεια του Ομίλου είναι να μεταφερθεί αυτή η αγάπη για την παράδοσή μας από γενιά σε γενιά, άφθαρτη.

Το Σάββατο βράδυ «ο Φίλερης» οργάνωσε Ελληνική βραδιά προσφέροντας στους ξένους συνεργάτες μας, παραδοσιακό φαγητό κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακά γλυκά . Όλα ήταν φτιαγμένα από τα χέρια των ατόμων της ομάδας και των φίλων της, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να φανούμε αντάξιοι της φιλοξενίας που γνωρίζουν οι ξένοι, ότι διακρίνει τον λαό μας. Το γλέντι και ο χορός, τελείωσαν αργά και οι εταίροι δεν έπαψαν να μας ευχαριστούν για την άρτια οργάνωση της πρώτης συνάντησης στην πόλη μας.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, τα κοτόπουλα Άρτας μέσω του αντιπροσώπου της εταιρείας στην Πάτρα, κου Γ. Κοκοή, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας, η Μαρία Μάργαρη και ο παραγωγός Αλέξης Μπουρής, του οποίου ο ξαφνικός χαμός μας λύπησε αφάνταστα.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα, για τον άνθρωπό που είχε υπηρετήσει επί χρόνια την παράδοση και ένιωσε απερίγραπτη χαρά όταν του ζητήσαμε να μας βοηθήσει.

Φίλε Αλέξη το φωτεινό σου το χαμόγελο δεν θα φύγει ποτέ από τη σκέψη μας!!!!
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ