2012-11-07 04:55:02
Φωτογραφία για Σε τρεις κρίσιμες πολιτείες στραμμένα τα βλέμματα
Η καταμέτρηση των ψήφων εκείνων που προσήλθαν στις κάλπες πριν από την ημέρα των εκλογών σε Οχάιο, Βιρτζίνια και Φλόριντα εμφανίζει μια... εικόνα όπου ο Ομπάμα και ο Ρόμνεϊ δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο μεν Ρεπουμπλικανός υποψήφιος χρειάζεται και τις τρεις αυτές πολιτείες για να οδηγηθεί προς την προεδρία, ενώ ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος έχει την "πολυτέλεια" να χάσει την μία ή ακόμη και τις δύο από τις τρεις και παρόλα αυτά να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.Το CNN μετέδωσε ότι τα δεδομένα από τα έξιτ πολ δείχνουν ισοπαλία των δύο στην Βιρτζίνια όπου αμφότεροι εξασφαλίζουν 49%.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα προβλέπουν ότι νικητής θα αναδειχθεί, ως ανεμένετο, ο Ρόμνεϊ στις παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες του Κεντάκι, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Οκλαχόμα, της Νότιας Καρολίνας και της Ιντιάνα.

Ο Ομπάμα προβλέπεται να είναι ο νικητής στα προπύργια των Δημοκρατικών: Μέριλαντ, Βερμόντ, Κονέκτικατ, Ντέλαγουέρ, Ουάσινγκτον, Μασαχουσέτη και στην πολιτεία του το Ιλινόι.


Το CNN προέβλεψε ότι ο Ομπάμα παίρνει και το Μέιν.

Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο που διεξήχθησαν πριν από την ημέρα των εκλογών δείχνουν τους Ομπάμα και Ρόμνεϊ ισόπαλους, παρότι ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος έχει μικρό προβάδισμα σε αρκετές κρίσιμες, αμφίρροπες πολιτείες-κυρίως στο Οχάιο-που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters-Ipsos, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του Ομπάμα απάντησε ότι για εκείνον το πιο σημαντικό θέμα είναι η οικονομία, ενώ από τους ψηφοφόρους του Ρόμνεϊ οι μισοί συμφώνησαν με αυτό.

Το σύστημα υγείας ήταν το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους του Ομπάμα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν το δεύτερο σημαντικότερο θέμα για τους ψηφοφόρους του Ρόμνεϊ. Η ανεργία ήταν τρίτο στη σειρά και για τις δύο ομάδες.

Τρία τέταρτα των ψηφοφόρων και από τα δύο στρατόπεδα αποφάσισαν να ψηφίσουν για τον υποψήφιο της προτίμησής τους πριν από τις τηλεμαχίες του Οκτωβρίου, προκύπτει από τα ίδια στοιχεία.

Το στρατόπεδο του Ρόμνεϊ δήλωσε αισιόδοξο από το μεγάλο ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων σε περιοχές παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές, από την Φλόριντα ως το Κολοράντο.

Η ισοπαλία που εμφανίζουν οι δύο υποψήφιοι αυξάνει τις πιθανότητες για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα όπως συνέβη με τις εκλογές του 2000 που ανέδειξαν νικητή τον Τζορτζ Μπους έναντι του Αλ Γκορ ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μετά από το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα στη Φλόριντα.

Τόσο ο Ρόμνεϊ όσο και ο Ομπάμα έχουν ήδη συγκεντρώσει ομάδες νομικών συμβούλων για το ενδεχόμενο ανάλογων προβλημάτων.

Η κατανομή της εξουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο επίσης τίθεται εν αμφιβόλω στη μάχη για την εξασφάλιση μιας έδρας στη Γερουσία ή στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τις περικοπές στις δαπάνες και τις αυξήσεις στη φορολογία-κάτι που θα κριθεί στο τέλος του χρόνου εκτός αν προκύψει συμφωνία.

Οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα αναμένεται να διατηρήσουν οριακά την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί του Ρόμνεϊ τον έλεγχο της Βουλής.
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ