2012-11-06 10:15:21
Φωτογραφία για Τόπος επώασης μικρού αλλά επικίνδυνου θήλακα οπαδών της Τζιχάντ η Γερμανία  Πηγή: Τόπος επώασης μικρού αλλά επικίνδυνου θήλακα οπαδών της Τζιχάντ η Γερμανία
Μελέτη εκπονημένη από το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Ασφαλείας (SWP), η οποία κοινοποιήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει πόσοι υποστηρικτές της Τζιχάντ διαβιούν στη Γερμανία, αλλά και τα νέα μέσα των οποίων κάνουν χρήση για λόγους προπαγάνδας.Στις 2 Μαρτίου του 2011, ο 21χρονος Αρίντ Ούκα πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, τραυματίζοντας πολλούς άλλους, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Αυτό που όπλισε το χέρι του ήταν το μίσος του για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, ο Ούκα είχε παρακολουθήσει ένα βίντεο στο YouTube το οποίο φέρεται να έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να βιάζουν Μουσουλμάνες γυναίκες. Επιπλέον, ο νεαρός συμμετείχε σε διάφορα διαδικτυακά Ισλαμιστικά φόρουμ συζητήσεων, ενώ παρακολουθούσε τακτικά βίντεο ριζοσπαστών Ισλαμιστών ιεροκηρύκων, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει ποτέ σε άμεση επαφή με οπαδούς ή πολεμιστές της Τζιχάντ. Ο Αρίντ Ούκα αποτελεί αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τυπική περίπτωση αυτόβουλης αφύπνισης και δραστηριοποίησης, αποδεικνύοντας στην πράξη το γεγονός ότι το Διαδίκτυο προσφέρει μία πλατφόρμα προπαγάνδας, την οποία άλλοτε αναλάμβαναν οι ιεροκήρυκες, οι κύκλοι προσευχής (μία μορφή ισλαμικού κατηχητικού) και τα σχολεία.


Η μελέτη-έρευνα του εν λόγω Ινστιτούτου παρουσιάζει τις σχετικές εξελίξεις στη Γερμανική επικράτεια τα τελευταία 15 χρόνια Τζιχάντ προπαγάνδας, καταρτίζοντας μία περίληψη των αποτελεσμάτων της.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, τα βασικά όπλα επικοινωνίας και προπαγάνδας έχουν αλλάξει ως προς το... format! Από τα φαξ και τα μαγνητοσκοπημένα βίντεο που μεταδίδονταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Τζαζίρα, το πάνω χέρι το έχει πλέον πάρει το διαδίκτυο και τα ψηφιοποιημένα δεδομένα, τα οποία διαδίδονται μέσω όλων των ειδών τα social media: Facebook, Twitter, διαδικτυακά φόρουμ.

Η προπαγάνδα αποκεντρώθηκε. Απέκτησε πολλά κέντρα. Έγινε μη εντοπίσιμη.

Η περίπτωση του Αρίντ Ούκα υπενθυμίζει ότι οι τρομοκρατικές ομάδες είναι σε θέση να ασκούν την επιρροή τους εξ αποστάσεως, δίχως την αναγκαιότητα της φυσικής επαφής.

Κατά τρόπο εντελώς ειρωνικό, οι ακτιβιστές της Τζιχάντ χρησιμοποιούν τις πιο εκμοντερνισμένες μεθόδους επικοινωνίας με σκοπό να αντιταχθούν και να καταπολεμήσουν τον εκμοντερνισμένο κόσμο, αλλά και την ίδια την έννοια του εκμοντερνισμού.

Τέλος, η έρευνα εκτιμά πως η Γερμανία αποτελεί έδρα μερικών μονάχα εκατοντάδων πολεμιστών Τζιχάντ, όπως επίσης και μερικών χιλιάδων υποστηρικτών της.

Πηγή: Deutsche Velle

Πηγή:  | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/75201#ixzz2BQcBKAoP
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Μεσόγειος εκπέμπει sos
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Μεσόγειος εκπέμπει sos
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ