2012-11-05 22:54:59
Φωτογραφία για «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να βγούμε νικητές»
Ο υπ. Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος μιλάει για όλα στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η βαθιά οικονομική κρίση κρίση εθνικής ασφάλειας, εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προβλέπει ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή γιατί «δεν υπάρχουν άλλες λύσεις» και τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας «πρέπει να προχωρήσει με κάθε τρόπο» διότι «υπό τις παρούσες συνθήκες η εκ νέου προσφυγή σε εκλογές μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα αδιέξοδα».

Κύριε υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος στην εποχή της τρόικας;

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος, όπως το έκαναν σε όλες τις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου, έχουν αναλάβει και τώρα ένα πολύ βαρύ φορτίο, προκειμένου να καταφέρει η χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη και να αποφύγει οριστικά τη χρεοκοπία.


Ζούμε έναν «οικονομικό πόλεμο», που μας επιβλήθηκε. Και από τον πόλεμο αυτό πρέπει να βγούμε νικητές. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε να υποχωρήσουμε ούτε να χάσουμε.

Αυτό που έχει επιτευχθεί έως σήμερα είναι ότι, παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα των προϋπολογισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στα μισθολογικά, η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν πολύ υψηλή επίσης επιχειρησιακή ικανότητα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σηκώνουν αυτό το μεγάλο βάρος με αξιοπρέπεια, με υψηλό φρόνημα και με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή στην οποία τους έταξαν ο ελληνικός λαός και το Σύνταγμα της ελληνικής Πολιτείας.

Γι’ αυτό και αξίζει σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις ο δημόσιος έπαινος Δεν πρέπει να επιτρέψουμε -και σε ό,τι με αφορά δεν θα το επιτρέψω- να γίνει η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας κρίση εθνικής ασφάλειας, εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας.

Η ασφάλεια της Ελλάδος, που κατοχυρώνεται από την πολύ υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, είναι πάνω από όλους και από όλα.

Θα περάσουν τα μέτρα στη Βουλή; Τι λέτε;

Ναι, πιστεύω ότι θα περάσουν. Παρά τα προβλήματα και τις αντιδράσεις. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι όσοι μπορούν να σκεφτούν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Ο Σαμαράς παρέλαβε τη χώρα μέσα στο «μάτι» του κυκλώνα. Και προσπαθεί να προσεγγίσει σε υπήνεμο λιμάνι για να αισθανθούμε επιτέλους ασφαλείς και να ξανασταθούμε όρθιοι στα πόδια μας.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Αλλά είναι μονόδρομος. Και μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο. Αρκεί να προχωρήσουμε μπροστά, επιστρατεύοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Πρέπει να ξαναγεννηθεί σε αυτήν τη χώρα η ελπίδα.

Γνωρίζουμε ότι έχετε πάρει μία σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ, για την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας… Ταυτόχρονα, έχετε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στο επίπεδο της αμυντικής διπλωματίας, στις διμερείς σχέσεις και λοιπά…

Ναι, έχω επιμείνει ιδιαίτερα -και θα συνεχίσω να το κάνω- τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ ότι αυτό που χαρακτηρίζει διαχρονικά την Ελλάδα και προσδιορίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει δεν είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Και άλλες χώρες έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση και ανέκαμψαν. Ή θα βρεθούν στο μέλλον…

Αυτό που αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες της διαχρονικής ταυτότητας που έχει η χώρα μας είναι το γεγονός ότι αποτελεί χώρα-κλειδί για το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας και ιδιαίτερα για το σύστημα ασφάλειας και ισορροπίας του δυτικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή μας, από γεωστρατηγική και γεωπολιτική άποψη.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν έχει σταθεροποιηθεί και παραμένει ευμετάβλητη. Οι εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές. Η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία εμπλέκει τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, που θέλουν να έχουν λόγο στην περιοχή. Οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ίδια χώρα (Συρία) αποσταθεροποιούν τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος αναζητεί ακόμη τις νέες ισορροπίες της. Στη Λιβύη η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τη χώρα, που εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα αναρχίας και σύγχυσης.

Το Ιράν προκαλεί με τις επιλογές του επικίνδυνη ρευστότητα, ενώ η Τουρκία βλέπει να διογκώνεται το κουρδικό πρόβλημα.

Μέσα, λοιπόν, σε ένα περιφερειακό σύστημα που χαρακτηρίζεται από υψηλούς κινδύνους και μεγάλη αστάθεια, η Ελλάδα -παρά τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα- παραμένει «νησίδα» σταθερότητας και ασφάλειας για τον σύγχρονο κόσμο. Αυτό το μεγάλο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημά μας πρέπει να προβάλλουμε με κάθε τρόπο και να φροντίζουμε να αξιολογείται στον ύψιστο βαθμό που χρειάζεται, από φίλους, συμμάχους και γείτονες.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, θέλω να σας υπογραμμίσω ότι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ θέτω, με κάθε ευκαιρία, το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, που σχετίζεται άμεσα με το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και ζητώ να υπάρξει επιτέλους μια αποτελεσματική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή του.

«Για το θέμα της ΑΟΖ χρειάζονται συμμαχίες»

Μέσα στους τέσσερις μήνες που είστε υπουργός Αμυνας αναπτύξατε έντονη δραστηριότητα στη Μ. Ανατολή, επισκεπτόμενος το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επίσης πήγατε και τρεις φορές στην Κύπρο. Τα ταξίδια σας αυτά συνδέονται και με την ΑΟΖ;

Ναι, συνδέονται και με την ΑΟΖ. Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Εκείνα που χρειάζονται είναι προσεκτική μελέτη, διεθνείς συμμαχίες και επιλογή της κατάλληλης χρονικής συγκυρίας. Ας θυμηθούμε τη στρατηγική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τώρα, σχετικά με το Ισραήλ, δεν έκρυψα ποτέ ότι πιστεύω στην ανάγκη μιας ουσιαστικής και ισότιμης συνεργασίας με τη χώρα αυτή. Και τώρα, το κάνω πράξη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γιατί θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Τα ανοίγματα αυτά προς το Ισραήλ, στα οποία δεν αρνήθηκα ποτέ ότι είμαι πρωτεργάτης, σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο τις παραδοσιακά καλές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Αρκεί να γίνονται οι σωστοί χειρισμοί και να τηρούνται οι επιβαλλόμενες ισορροπίες.

Απόδειξη τούτου είναι οι επιτυχείς συνομιλίες που είχα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου στο Κάιρο, όπου συνόδευσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μέσα στον Νοέμβριο θα επισκεφθώ την Ιορδανία, το Κατάρ και τον Λίβανο.

Σε εποχές διεθνών αναταράξεων και περιφερειακών κρίσεων, πιστεύω ότι μικρότερα κράτη, που έχουν μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ισορροπίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Εθνικά ωφέλιμη η συγκυβέρνηση»

Θα μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή της η τρικομματική κυβέρνηση, με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ;

Το ελπίζω και το εύχομαι. Και είμαι από εκείνους που προσπαθούν γι’ αυτό. Η κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποτελεί ιστορικό σταθμό και πρέπει να προχωρήσει με κάθε τρόπο, γιατί παράγει έργο εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες η εκ νέου προσφυγή σε εκλογές μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα αδιέξοδα.

http://www.dimokratianews.gr/content/11039/%C2%AB%CE%B2%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82%C2%BB 
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ