2012-11-05 20:47:03
Φωτογραφία για Reuters: Πρόταση πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη Ελλάδας από φαρμακοβιομηχανίες
Πρόταση θέσπισης ενός πλαφόν για το μέγεθος τμήματος της φαρμακευτικής δαπάνης που βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων (Efpia), όπως αποκαλύπτει... το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με μία επιστολή που εστάλη από την Efpia προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών της Ελλάδας, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί, για το 2012, ένα ανώτατο όριο της τάξης των 2,88 δισεκατομμυρίων ευρώ στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη ασθενών οι οποίοι εξετάζονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις αλλά δεν εισάγονται για νοσηλεία.

Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, μεμονωμένες φαρμακοβιομηχανίες δεσμεύονται πως θα επιστρέψουν χρήματα σε περίπτωση που η δαπάνη ξεπεράσει το επίμαχο όριο. Το χρηματικό ποσό που επιστραφεί από την κάθε εταιρεία θα υπολογισθεί με βάση το μερίδιο που ελέγχει στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα καλείται να δεσμευτεί για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμών χρεών και να υποσχεθεί πως δεν θα επιτρέψει τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.


Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck KGaA ανακοίνωσε πως διακόπτει την παροχή του αντικαρκινικού φαρμάκου Erbitux στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, λόγω «προβλημάτων» που έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω εταιρεία στη χώρα μας.

«Η θέσπιση ενός ορίου ανάπτυξης ή ‘οροφής’ στον προϋπολογισμό δεν είναι κάτι που μας άρεσε να κάνουμε στο παρελθόν, αλλά στο υφιστάμενο περιβάλλον είναι καλύτερο να το κάνουμε και να έχουμε κάποια σταθερότητα», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής της Efpia, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Σημειώνεται πως η Efpia έχει διαπραγματευτεί παραπλήσιες συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις και άλλων δοκιμαζόμενων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω επέκταση αυτού του μοντέλου και πέραν της περίπτωσης της Ελλάδας.

«Έχουμε προτείνει [αυτή τη συμφωνία] σε αρκετές άλλες κυβερνήσεις, ως μία προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Μπέργκστρομ.

Η Efpia εκπροσωπεί 37 μεγάλους διεθνείς φαρμακοπαραγωγούς που και 33 εθνικές ενώσεις δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ