2012-11-05 14:03:21
Φωτογραφία για Μία στυνομική κτηνωδία στη Νάξο πριν απο 110 χρόνια
Η Αστυνομική κτηνωδία στη Νάξο πριν απο 110 χρόνια, που ανάγκασε το κράτος να λάβει μέτρα "για την κατάχρηση εξουσίας και των αυθαιρεσιών των αστυνομικών οργάνων"

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

[email protected]

 Στις αρχές Νοεμβρίου του 1902,  ακριβώς πριν απο 110 χρόνια, ένας αστυνόμος καταχρασθείς την εξουσία  που του έδωσε η Πολιτεία, σκότωσε με απίστευτη αγριότητα έναν χωρικό στη Νάξο, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους  που κατέλαβαν τον αστυνομικό σταθμό, τραυμάτισαν τον δράστη και ανάγκασαν την Αθήνα που βρισκόταν σε προεκλογική κίνηση να στρέψει της προσοχή της στο αιγαιοπελαγίτικο  νησί για να πάρει μέτρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ΄Ηταν Σάββατο βράδυ, όταν ο πάρεδρος του  Φιλωτίου Νάξου, κατήγγειλε στον αστυνομικό σταθμό, ότι ο Φλώρος  Σοϊλές, 30 ετών, από την Απείρανθο (το χωριό του Μανώλη Γλέζου),   είναι ύποπτος κλοπής ενός προβάτου από την Καλή Θεωνά, με την οποία, λέγεται, διατηρούσε ερωτικό δεσμό, αλλά την εγκατέλειψε για μία συγχωριανή του, την οποία επρόκειτο σύντομα να νυμφευθεί Ο  σταθμάρχης λοχίας Ηλίας Μπερμπάντης έσπευσε με τους χωροφύλακες Καραμαλέγκο, Θεολογίτη, Ξανθάκη και Καψούρο, τον συνέλαβαν, τον μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό, όπου τον υπέβαλαν σε  βασανιστήρια μεσαιωνικής αγριότητας
. Αφού πρώτα τον χτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων μέχρι αναισθησίας, άναψαν κατόπιν φωτιά και πυρακτώνοντας τις κάνες των όπλων τους, βύθιζαν το σίδερο στις σάρκες του, τις οποίες ράντιζαν  μετά με πετρέλαιο!

 Το θύμα δεν άντεξε τα φρικτά βασανιστήρια  και πέθανε, αλλά τα τέρατα εξακολουθούσαν να συνεχίζουν να καίνε το νεκρό πλέον σώμα και να διασκεδάζουν!!!!   Στην έκθεση του ο γιατρός Βαληνδράς που εξέτασε τον νεκρό, βεβαίωσε, ότι καταμέτρησε 74 οπές από πυρακτωμένα σίδερα σε διάφορα σημεία του κορμιού του άτυχου Σοϊλέ.

Φυσικά, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Σοϊλέ, ξεσηκώθηκαν οι συγχωριανοί του και εξαγριωμένοι κατέλαβαν το Σταθμό. Οι χωροφύλακες πρόλαβαν κι έφυγαν, αλλά  εγκλώβισαν τον Μπερμπάντη, που  επιχείρησε να φύγει από το παράθυρο κραδαίνοντας το πιστόλι του και πυροβολώντας στον αέρα, αλλά τον πρόλαβαν τον χτύπησαν στο κεφάλι με μια ράβδο και τον άφησαν λιπόθυμο.

Ο αστυνόμος Τραγαίας, εν τω μεταξύ, τηλεγράφησε στο υπουργείο Εσωτερικών ότι οι Φιλωτιανοί στασίασαν άνευ λόγου, ενώ κατέφθασε στην  Απείρανθο  ο ανακριτής Σύρου Χοϊδάς και ανέκρινε τον Μπερμπάντη που είπε, ότι οι χωροφύλακες  τον έφεραν τραυματισμένο στο Σταθμό Χωροφυλακής. «Ζήτησε, είπε, κάτι ζεστό γιατί πονούσε η κοιλιά του. Δεν πρόφτασα να του δώσω το ζεστό και εξέπνευσε…» Ο ανακριτής  έδωσε εντολή και συνελήφθησαν πέντε πρωταίτιοι της στάσεως, αλλά επενέβησαν ο δήμαρχος Τραγαίας και ο ιερέας και τους απελευθέρωσαν. Λίγες μέρες μετά, στις 17 Νοεμβρίου, και ενώ ο αρχηγός χωροφυλακής έστειλε έναν μοίραρχο να ηρεμήσει τα πράγματα, ο ανακριτής Χοϊδάς,  αν και ημέρα βουλευτικών εκλογών, διέταξε την σύλληψη δημάρχου και ιερέα!

Πέρασαν τρείς μήνες χωρίς να βγάλει βούλευμα ο ανακριτής. Και ο νέος βουλευτής  Νάξου Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης ζητεί στη Βουλή από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης  Αντώνιο Ζυγομαλά, αν το βούλευμα  είναι απαλλακτικό, να ανατεθεί η υπόθεση σε άλλον ανακριτή. Πράγματι το βούλευμα Χοϊδά  απέδιδε το θάνατο του Σοϊλέ από τον λιθοβολισμό  της γυναίκας που πήγε να κλέψει  και όχι «συνεπεία κακώσεων υπο του λοχίου Μπερμπάντη». Ο υπουργός  ζήτησε νέα αναφορά και ο  εισαγγελέας Σύρου  παρέπεμψε επι τέλους σε δίκη τον Μπερμπάντη, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 ετών για φόνο εξ αμελείας και  χρηματικό πρόστιμο 500 δρχ. Ταυτοχρόνως ο υπουργός Ζυγομαλάς εξέδωσε διάταγμα  με το οποίο « θα τιμωρούνται αυστηρώς αι κατά των πολιτών αστυνομικαί κακουργίαι».

    Η  Αγόρευση  του Πρωτοπαπαδάκη

Αγορεύοντας στη Βουλή ο βουλευτής Νάξου Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης είπε: «Επυράκτων τας λόγχας και τας εβύθιζον εις το σώμα του ατυχούς Σοϊλέ! Έθετον πυρίτιδα επι του σώματος του και την ήναπτον! Και εθανάτωσαν τον ελεύθερον πολίτην, οι άνανδροι, με τα μαρτύρια εκείνα, όμοια των δεν αντέγραψε, ουδέ θα αντιγράψει ποτέ η ιστορία των ευνομουμένων πολιτειών. Και οι τελούντες αυτά ήταν άνθρωποι του νόμου, καθάρματα, εις τα οποία η ελληνική πολιτεία έδωκεν εξουσίαν, χωρίς να έχη την συνείδησιν και το σθένος να την αφαιρέση όταν όντως εκακούργουν εν ονόματι αυτής…»

*To άρθρο δημοσιεύτηκε στην Real News
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
FUNNY: Bloggers....ο απόλυτος εθισμός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
FUNNY: Bloggers....ο απόλυτος εθισμός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ