2012-11-03 18:12:01
Φωτογραφία για Πονοκέφαλος για τους δανειστές το χρέος και η χρηματοδότηση
Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν έως το κρίσιμο Eurogroup της 12ης Νοέμβριου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί η επιμήκυνση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας λόγω της καθυστέρησης επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Ταμείο εχει προτείνει κούρεμα και των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα τα κράτη - μέλη. Οι κυβερνήσεις όμως απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο, και αναζητείται ένας συμβιβασμός με ηπιότερες λύσεις, όπως η επαναφορά ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων κ.α των οποίων όμως η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται.

Η συζήτηση επεκτείνεται επίσης και στη μετάθεση για το 2022 αντί για το 2020 ως έτους – στόχου για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, σενάριο το οποίο προσπαθεία να αποφύγει διακαώς το Ταμείο.


Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι εντείνουν την πίεση προς την Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων.

Eνόψει της συμμετοχής του στη συνάντηση του G20 στο Μεξικό, το Σαββατοκύριακο, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε ότι θα μεταφέρει στους διεθνείς του εταίρους το μήνυμα ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

"Για την Ελλάδα υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα βοήθειας. Τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Σε αυτό το πεδίο υπήρξαν καθυστερήσεις», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Κενό στον γερμανικό προϋπολογισμό θα προκαλέσει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Ο κ. Ρέσλερ καλεί και πάλι την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Το «κούρεμα», σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας και θα δημιουργήσει «τρύπα», «η οποία θα πρέπει να καλυφθεί».

Επιπλέον, «η ίδια η Γερμανία δεν επιτρέπεται να χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός και τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών δεν επιτρέπεται από το γερμανικό δημοσιονομικό δίκαιο.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αξιόπιστη συμπεριφορά από την πλευρά της Ελλάδας στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει πετύχει πρόοδο. Αυτό θα το δείξει η έκθεση της τρόικας» προσθέτει.

Στον αντίποδα με το σενάριο της αναδιάρθρωσης ή ακόμα και με μια νέα βοήθεια συντάσσονται αρκετοί αναλυτές ακόμα και σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Όπως σημειώνει στην Handelsblat ο Κουρτ Λάουκ, μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «σχεδόν αναπόφευκτη». Προσθέτει ότι αν και θα ήταν οδυνηρή μια διαγραφή μεγάλου τμήματος της οικονομικής βοήθειας, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι «δεν μπορεί να είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους εγγύησης».

Στο άρθρο του, ο Λάουκ υπογραμμίζει ότι η πολιτική της λιτότητας στην ελληνική περίπτωση αποδεικνύεται αντιπαραγωγική και έπληξε την ιδέα της Ευρώπης («κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες») ενώ για την πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, προτείνει να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων.

Μιλώντας στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας FAZ και σε ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε: «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι».

Σημειώνει δε ότι «αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν να ακούν το παραμικρό για μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διότι αυτό θα ήταν συνώνυμο με άμεση απώλεια χρημάτων των ευρωπαίων φορολογούμενων, τότε σύντομα θα είναι απαραίτητο να χορηγηθούν νέες πιστώσεις».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι αξιώσεις της Τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα» για να προσθέσει ότι «το ακανθώδες ερώτημα είναι πλέον τι είδους μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση: νέες πιστώσεις, ή ένα νέο κούρεμα, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές».

Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», εκτιμά μιλώντας προς το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ