2012-11-02 20:18:42
Φωτογραφία για Καταρρίπτοντας 5 μύθους για τον τραυλισμό
Πριν από λίγες ημέρες ήταν η παγκόσμια ημέρα τραυλισμού. Ο αναγνώστης και φίλος του Πινακίου λογοθεραπευτής Μανώλης Μπουλάκης μας έστειλε 5 μύθους για τον τραυλισμό και στην συνέχεια μας παρέταξε την αλήθεια. Λέγοντας ‘τραυλισμός’ εννοούμε την επανάληψη συνήθως του αρχικού φθόγγου, συλλαβής ή και ολόκληρης της λέξης σε περιοδικά διαστήματα κατά την ομιλία. Η επανάληψη αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από κόλλημα – σταμάτημα πλήρες, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα (μπλοκάρισμα).Ο τραυλισμός (το κεκέδισμα) είναι ένα ιδιότυπο πρόβλημα λόγου, αφού η εμφάνισή του δεν είναι σταθερή. Δείτε τους μύθους αλλά και πως αυτοί καταρρίπτονται:...

Μύθος 1:

Οι άνθρωποι που τραυλίζουν δεν είναι έξυπνοι.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ νοημοσύνης και τραύλισμού.

Μύθος 2 : Η  νευρικότητα προκαλεί τραύλισμα.

Πραγματικότητα: Η νευρικότητα δεν προκαλεί τραύλισμα. Ούτε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που τραυλίζουν έχουν την τάση να είναι νευρικοί, ανήσυχοι, φοβισμένοι ήντροπαλοί. Έχουν το ίδιο ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας, όπως εκείνων που δεν τραυλίζουν.


Μύθος 3: Ο  τραυλισμός μπορεί να"κολλάει" μέσω της μίμησηςή ακούγοντας ένα άλλο πρόσωπο να τραυλίζει.

Πραγματικότητα: Δεν μπορείς να "κολλήσεις" τραυλισμό. Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια του τραυλισμού, αλλά η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η νευρομυική ανάπτυξη, το περιβάλλοντου παιδιού και η δυναμική της οικογένειας συμβάλουν στην εκδήλωση του τραυλισμού.

Μύθος 4: Να πεις σε κάποιον που τραυλίζει :".Σκέψου τι θέλεις να πεις πρώτα" ή "Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν μιλήσεις".

Πραγματικότητα:

Αυτή η συμβουλή κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει πιο αμήχανο, προκαλώντας εντονότερο τραύλισμα. Πιο χρήσιμες  συμβουλές θα ήταν να ακούειυπομονετικά τον συνομιλητή του καιέπειτα να μιλάει αργά και καθαρά.

Μύθος 5 :

Το στρες προκαλεί τραύλισμα.

Πραγματικότητα: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Το άγχος δεν είναιη αιτία, αλλά σίγουρα μπορεί να επιδεινώσει το τραύλισμα.

ΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΠΑΠΑΓΟΥ 76, ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

pinakio.blogspot.gr/2012/11/5.html
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ