2012-11-02 09:03:57
Φωτογραφία για Στο Άμστερνταμ  καπνίζουν κάνναβη και στα καφέ!
Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ διαβεβαιώνει ότι τα coffee shop της πόλης του θα παραμείνουν ανοικτά για τους ξένους τουρίστες κι όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.

Ο Έμπερχαρντ βαν ντερ Λάαν ακυρώνει στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών: τη λεγόμενη «κάρτα κάνναβης» που επρόκειτο να μετατρέψει τα συγκεκριμένα μαγαζιά σε «κλειστές» λέσχες Ολλανδών. Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου στη νότια Ολλανδία, (με την υπόλοιπη χώρα να ακολουθεί την 1η Ιανουαρίου 2013) είχε στόχο να περιορίσει τον «ναρκο-τουρισμό» απαγορεύοντας την είσοδο ξένων στα περίπου 700 ολλανδικά coffee shop. Ομως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας των Φιλελευθέρων και των Εργατικών αποφάσισε να «πετάξει το μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι, είπε, θα αποφασίζουν αν τα συγκεκριμένα καφενεία-τεκέδες θα δέχονται ή όχι τουρίστες. Και ο δήμαρχος του Αμστερνταμ έσπευσε από τους πρώτους να ανακοινώσει ότι στην επικράτειά του οι πόρτες των coffee shops θα παραμείνουν ανοικτές για όλους
. Η πίεση από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών ήταν μεγάλη, καθώς απειλούνται τα επίσης μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γύρω από την επίσημη ανοχή στο λαθρεμπόριο ινδικής κάνναβης. Ετσι οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα 220 coffee shop του Άμστερνταμ. «Αν η πρόσβαση στα καταστήματα αυτά απαγορευόταν, οι τουρίστες αυτοί δεν θα έλεγαν, «εντάξει, δεν έχει κάνναβη», αλλά θα αναζητούσαν την ουσία αυτή σε μέρη όπου θα πουλιόταν παράνομα» λέει ο Βαν ντερ Λάαν. Και καταλήγει :«Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως περισσότερες κλοπές στους δρόμους, περισσότεροι καβγάδες για ναρκωτικά, κανένας έλεγχος ποιότητας, κι όλα τα προβλήματα που είχαμε κάποτε θα εμφανίζονταν ξανά». Υπολογίζεται ότι από τα περίπου πέντε εκατομμύρια των ξένων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άμστερνταμ, περίπου 1,5 εκατομμύριο περνάει μια βόλτα από τα coffee shop. Παρόλο που η ινδική κάνναβη είναι τυπικά παράνομη, η ολλανδική νομοθεσία από τη δεκαετία του 1970 είναι ανεκτική στο κάπνισμά της και την κατοχή μικρής ποσότητας για προσωπική χρήση.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ