2012-11-02 08:51:08
Φωτογραφία για Πολίτες δύο ταχυτήτων μέσω ληγμένων τροφίμων
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από όταν ανέκυψε το θέμα με τη διάθεση ληγμένων τροφίμων. Αρκετοί πίστεψαν πως επρόκειτο για μία νέα διάταξη και βιάστηκαν να τη συνδέσουν με το κλίμα των ημερών, το οποίο έχει σχέση αλλά όχι με αυτή την έννοια και θα το δούμε παρακάτω.

Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε όλη τη διάσταση της ιστορίας, θα πρέπει να μιλήσουμε με τους καθ' ύλην αρμόδιους, δηλαδή τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, τον οργανισμό των τροφίμων (ΕΦΕΤ) αλλά και τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων.

Το News 247 μίλησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι λίγο - πολύ είπαν περίπου τα ίδια.

Η ιστορία πάντως δεν είναι καινούργια, ξεκινά τη δεκαετία του 80 συγκεκριμένα, όταν υπήρξε η αγορανομική διάταξη του τότε κώδικα τροφίμων, με την οποία επιτρεπόταν η διάθεση των ληγμένων προϊόντων ή πιο σωστά των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.


Από τότε όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως διάταξη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τουλάχιστον όχι όσο γνωρίζουμε και όχι επίσημα.

Δεν ξανακούστηκε λοιπόν η διάταξη, από το 1989, αυτή μέχρις ότου την επανέφερε στο προσκήνιο το αρμόδιο υπουργείο, με το άρθρο 5, ανακοινώνοντας σχετικά:

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Επίσης γίνεται σαφές πως δεν συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι κλπ.

Επομένως, είναι απολύτως ασφαλής η κατανάλωση των προϊόντων αυτή;

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μίχας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ αλλά και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ κίνδυνος δεν υπάρχει για την υγεία του καταναλωτικού κοινού.

Όμως, ποιός είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει πως κάποιες έστω λιγοστές επιχειρήσεις, λιγοστά σούπερ μάρκετ θα τηρήσουν τον νόμο, γνωρίζοντας μάλιστα την ανομία η οποία επικρατεί ανέκαθεν στη χώρα μας;

Εκπρόσωπος εταιρείας σούπερ μάρκετ, ερωτώμενος για το συγκεκριμένο ζήτημα και κρατώντας την ανωνυμία του ξεκαθάρισε πως πράγματι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και πως είναι όντως πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να θελήσουν να ξεφορτωθούν προϊόντα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικές δυνατότητες του ΕΦΕΤ είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς σε όλο τον ΕΦΕΤ εργάζονται αυτή τη στιγμή μόλις και μετά βίας 200 άτομα προσωπικό για να διενεργούν ελέγχους, σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: News247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ