2012-11-02 08:22:41
Φωτογραφία για Δυσμενή σχόλια γερμανικού Τύπου για «τελεσίγραφο» Ερντογάν Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε τελεσίγραφο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας.
Δυσμενώς, μάλλον, σχολιάζεται την Πέμπτη στον γερμανικό Τύπο η πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασκήσει πιέσεις, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, προς ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλλε (Φωνή της Γερμανίας). Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο κ. Ερντογάν εγκαινίασε το νέο κτίριο της τουρκικής Πρεσβείας στη Γερμανία.

"Ο Ερντογάν θέτει τελεσίγραφο στην ΕΕ", τιτλοφορεί το δικό της σχόλιο η γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγεμάινε", σχολιάζοντας εμμέσως τη δήλωση Ερντογάν στο Βερολίνο, ότι, εάν η ΕΕ δεν αποδεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία έως το 2023, οπότε η χώρα εορτάζει τα εκατόν έτη από την ίδρυσή της, τότε θα τη χάσει.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι, "μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στο Βερολίνο για μία ρητορική επίθεση στην υποτιθέμενη μυωπική στάση των Ευρωπαίων, που αρνούνται να δεχθούν τη `μεγάλη` Τουρκία στο κλειστό κλαμπ τους, αλλά στην ίδια του τη χώρα το θέμα της ένταξης θεωρείται υποδεέστερο εδώ και πολύ καιρό".


"Η ένταξη στην ΕΕ αποτελούσε κάποτε τον κύριο στόχο του κόμματός του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά έχει παρέλθει πλέον αυτή η εποχή και σήμερα το όραμά του είναι απλώς να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023", γράφει για τον κ. Ερντογάν η εφημερίδα.

"Η ΕΕ δεν είναι κέντρο αναμόρφωσης της Τουρκίας", τιτλοφορεί την ανάλυσή της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Ντι Βελτ" του Βερολίνου, εξηγώντας πως "ο άνθρωπος, που τα τελευταία έτη προχώρησε με επιτυχία στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, ακολουθεί στον κοινωνικό τομέα μίαν πολιτική, η οποία μόνον εν μέρει δημοκρατική μπορεί να χαρακτηρισθεί".

"Ασφαλώς", συνεχίζει η εφημερίδα, "η Τουρκία φαίνεται ως μία όαση ειρήνης σε σύγκριση με τα ασταθή (πολιτικά) συστήματα της περιοχής, αλλά η εθνικιστική αυτοπεποίθηση του Ερντογάν εκπέμπει μία διαφορετική εικόνα".

"Όσο η Ευρώπη το διαισθανόταν αυτό και κρατούσε αποστάσεις", προσθέτει η "Ντι Βελτ", τόσο η Τουρκία εξοργιζόταν. Μήπως αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση της Ευρώπης την έχει ισχυροποιήσει;"

"Για να είμαστε ειλικρινείς, πριν από μία δεκαετία οι Ευρωπαίοι έδωσαν μίαν υπόσχεση ένταξης στην Τουρκία", γράφει "Χάμπουργκερ Άμπεντβλατ", για να διευκρινίσει ωστόσο ότι, "από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένες προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια".

"Η Τουρκία", προσθέτει η εφημερίδα, "απέχει πολύ από το να τις έχει εκπληρώσει. Μπορεί σήμερα να διάγει περίοδο ανάπτυξης, την οποία θα ζήλευαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με οικονομική κρίση, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο σε θέματα μειονοτήτων, θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας του τύπου".

Η γερμανική έκδοση των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" αναφέρει ότι "πριν από όχι πολύ καιρό η Άγκυρα δήλωνε υπερήφανη για την εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως έλεγε, ακολουθεί την αρχή: Όχι προβλήματα με τους γείτονες".

"Η Τουρκία", όπως γράφει η εφημερίδα, "θα ήταν ο ισχυρός αλλά και αξιόπιστος εταίρος για όλους τους ενδιαφερομένους, σήμερα όμως η χώρα ευρίσκεται ενώπιον πολέμου με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση με το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία".

Από την εφημερίδα "Νόιε Βεστφέλισε", δίδεται μία διαφορετική άποψη, αναφερόμενη σε θέματα όπως "κουρδικό ζήτημα, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία της γνώμης και του Τύπου, διαμάχη για την παροχή βίζας και ένταξη στην ΕΕ".

"Θα μπορούσαμε", συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, "να απαριθμήσουμε πολλά ακόμη διαμφισβητούμενα θέματα στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις".

Όπως γράφει η εφημερίδα, "κατά την εμφανώς διακριτική επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στο Βερολίνο, πολλά από αυτά δεν τέθηκαν στο τραπέζι, περίπου όπως είχε γίνει και κατά τις επισκέψεις της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Κίνα".

"Αυτό", προσθέτει, "μας δείχνει ότι η Τουρκία έχει ενσωματωθεί πλέον σε εκείνον τον περιορισμένο κύκλο χωρών, με τις οποίες οι διπλωμάτες αποφεύγουν να τα πουν έξω από τα δόντια".

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=111109
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ