2012-11-01 14:27:04
Φωτογραφία για Μη βλέπεις, μην ακούς, μη μιλάς
Γράφει ο Παναγιώτης Μουχτερός

Η χώρα μου έχει δώσει ιστορικές μάχες όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά κυρίως για την ελευθερία που δίνει νόημα στη δημοκρατία. Ελευθερία λόγου, έκφρασης, διαφωνίας, αυτοπροσδιορισμού εν τέλει.

Μέχρι χτες θεωρούσαμε αδιανόητο ορισμένες από αυτές τις ελευθερίες να περιορίζονται, να αμφισβητούνται. Ειδικότερα όταν η χώρα μου έχει γίνει μέλος μιας ευρωπαϊκής παρέας που προτάσσει τις ελευθερίες σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου. Μάλιστα, η παρέα αυτή έχει τονίσει την ελευθερία και την έχει πάει ένα βήμα παρακάτω, υιοθετώντας τον όρο απελευθέρωση. Αγορών, κεφαλαίων, υπηρεσιών.

Στα μνημονιακά χρόνια που διανύουμε, η φτώχεια έχει περάσει από την οικονομία στη δημοκρατική φύση του πολιτεύματος. Κατ’ αρχήν, τα ιδιωτικά μονοπώλια που δημιουργούνται από την αποτυχία των κρατικών δραστηριοτήτων οδηγούν σε περιορισμό της πρόσβασης του πολίτη σε βασικά κοινωνικά αγαθά. Για παράδειγμα, όταν ιδιωτικοποιείται το νερό, σημαίνει ότι ένα αγαθό που θεωρητικά είναι ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, πλέον θα παρέχεται υπό όρους αγοράς και εμπορίου. Ο πολίτης γίνεται καταναλωτής. Η υπηκοότητα γίνεται πορτοφόλι. Δεν θα έχει σημασία αν είσαι Έλληνας με δικαιώματα αλλά αν είσαι υποψήφιος πελάτης με αγοραστική δυνατότητα.


Πέρα από τα υλικά αγαθά, παρατηρούμε τελευταία ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είδαμε με πολύ μεγάλο προβληματισμό -μέσα σε μια εβδομάδα μόνο- τρία περιστατικά φίμωσης και λογοκρισίας του τύπου. Πρώτα, με τη σύλληψη Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Μετά με το “κόψιμο” της πρωινής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση εξαιτίας δυσμενών κρίσεων για μέλη της Κυβέρνησης. Κατόπιν, με τη σύλληψη του Kερκυραίου blogger λόγω του ότι ανήρτησε φωτογραφίες από την παρέλαση στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Η απολυταρχική αυτή διάθεση είχε ήδη φανεί με την απαγόρευση των συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας, κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ. Απαγόρευση συναθροίσεων. Ακόμα και ο όρος προκαλεί ανατριχίλα, πηγαίνει τη σκέψη δεκαετίες πίσω, στα πολύ σκοτεινά χρόνια αυτού του τόπου. Μετά, δυο γριούλες πήγαν λέει να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση και τις απώθησαν βιαίως οι δυνάμεις καταστολής που περιφρουρούσαν την εκδήλωση. Ορδές από φαντάρους ήταν παρατεταγμένες δίπλα από τα νιάτα της χώρας που βημάτιζαν σε στρατιωτικό ρυθμό. Οι Έλληνες προσπαθούν να προστατευτούν από τους Έλληνες.

Την ίδια ατμόσφαιρα φόβου βλέπουμε και εντός των κομμάτων. Διεγράφη βουλευτής από την κοινοβουλευτική ομάδα επειδή εξέφρασε πρόθεση να καταψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πριν καν το πράξει, τιμωρήθηκε για τη βούλησή του και μόνο, γεγονός που ούτε ο ποινικός κώδικας δεν έχει επιτρέψει για την αντιμετώπιση της παραβατικής ανθρώπινης συμπεριφοράς. “Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα, φεύγει”, ακούσαμε να λέγεται σε κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος προς τους τρεμάμενους βουλευτές που καλούνται να πράξουν κατά τη συνείδησή τους. Για να μην πούμε για τις αμέτρητες πια πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής εντός της ελληνικής κοινωνίας.

Και κάπως έτσι ο φόβος γίνεται φασισμός.

kakoskeimena.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ