2012-11-01 09:12:06
Φωτογραφία για Πηγή ειρήνης ή διχασμού η θρησκεία;
Παρά την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων στη Γερμανία, δεν απουσιάζουν οι αντιπαραθέσεις. Τα αίτια και οι αφορμές αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο.«Το Ισλάμ είναι κομμάτι και της Γερμανίας». Τα λεγόμενα του πρώην ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ είχαν προκαλέσει ποικίλες κοινωνικές αντιδράσεις. Πρόσφατα ο διάδοχός του στην προεδρία, Γιοάχιμ Γκάουκ, δήλωσε ότι όχι το Ισλάμ, αλλά οι μουσουλμάνοι είναι κομμάτι της Γερμανίας.

Για την εκπρόσωπο της γερμανικής ευαγγελικής εκκλησίας Πέτρα Μπαρ, η απάντηση στο ερώτημα ποιες θρησκείες είναι κομμάτι της Γερμανίας είναι εύκολη: «Οι θρησκείες όλων των Γερμανών», δήλωσε στη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών θρησκειών την περασμένη Δευτέρα στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο.

«Η δυτική μας ταυτότητα στηρίζεται σε ανατολίτικα θεμέλια», επεσήμανε ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων


Ο προϊστάμενος του κεντρικού συμβουλίου των μουσουλμάνων στη Γερμανία Άιμαν Μάζιεκ υποστηρίζει ότι και οι μουσουλμάνοι, αλλά και το Ισλάμ αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας. «Γνωρίζουμε ότι και οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες δεν προέρχονται από το Βρανδεμβούργο, αλλά από την Ανατολή. Η δυτική μας ταυτότητα στηρίζεται σε ανατολίτικα θεμέλια», δήλωσε ο Μάζιεκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Η γερμανική ταυτότητα είναι μείγμα πολλών παραδόσεων, μεταξύ αυτών και της εβραϊκής, της μουσουλμανικής κα φυσικά της χριστιανικής, είπε.

Στη Γερμανία το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου μόλις το 2,5% ασπάζεται το Ισλάμ. Πάνω από το 50% των Γερμανών είναι μέλη της καθολικής και της ευαγγελικής εκκλησίας, ενώ το ένα τρίτο των πολιτών δεν δηλώνει κάποιο θρήσκευμα.

Πριν από μισό αιώνα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ντέτλεφ Πόλακ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ, τη δεκαετία του ’50 το 90% των Γερμανών ήταν χριστιανοί.

 

Προκαταλήψεις και λύσεις

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες θρησκείες στη Γερμανία. Ωστόσο το 70% του πληθυσμού συνεχίζει να θεωρεί τον χριστιανισμό ως βάση της γερμανικής κουλτούρας σε αντίθεση με το Ισλάμ που το θεωρεί ξένο. Γι’ αυτό και το χτίσιμο τζαμιών συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην γερμανική κοινωνία.

Με σωστή ενημέρωση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκαταλήψεις, υποστηρίζει ο Στέφαν Κράμερ

Αρκετοί βέβαια δεν θεωρούν μόνο το Ισλάμ ξένο. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα 20% του γερμανικού πληθυσμού ασπάζεται αντισημιτικές θέσεις. Ο Στέφαν Κράμερ, γγ. του κεντρικού εβραϊκού συμβουλίου της Γερμανίας, υπενθυμίζει ότι σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 50% των Γερμανών δεν επιθυμούν να διαμένουν δίπλα σε Εβραίους πολίτες. Η ενημέρωση μπορεί να είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, υποστηρίζει ο Κράμερ. Συγκεκριμένα προτείνει να σημειώνονται οι αργίες όλων των θρησκειών στα επίσημα ημερολόγια. «Η γνώση και μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι, πολίτες αυτής της χώρας που έχουν άλλες θρησκευτικές γιορτές και αργίες μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές», δήλωσε αισιόδοξα ο Κράμερ.

Bettina Marx / Αλεξάνδρα Κοσμά

Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

http://www.dw.de/
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ