2012-10-29 20:51:03
Φωτογραφία για Διαψεύδει ο Γουέν Ζιαμπάο ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ
Με δημόσια διάψευση και απειλή για προσφυγή στην αμερικανική Διακαιοσύνη απάντησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο στο αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times που αποκαλύπτει ότι... ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου και η οικογένειά του έχουν αμύθητα πλούτη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η περιουσία του κινέζου πρωθυπουργού ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ ενώ μέχρι και η ηλικιωμένη μητέρα του διαθέτει προσωπική περιουσία του ύψους των 80 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Γουέν προχώρησε σε δημόσια διάψευση των πληροφοριών ενώ προσέλαβε δύο μεγαλοδικηγόρους στις ΗΠΑ για να χειριστούν την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάληψη νομικής δράσης. «Το άρθρο κηλιδώνει το όνομα της Κίνας και γράφτηκε βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι στενοί συγγενείς του 70χρονου πρωθυπουργού, όπως ο γιος του, η κόρη του, ο μικρότερος αδελφός του, ο γαμπρός του, η μητέρα του αλλά και η σύζυγός του, έχουν γίνει πάμπλουτοι κατά τη διάρκεια της ανέλιξής του στην κινεζική εξουσία, από το 1998 μέχρι σήμερα.


Οι άνθρωποι αυτοί είχαν συσσωρευμένα μερίδια σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά θέρετρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και έργων υποδομής, μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore), ενώ τα ονόματά τους ήταν καλυμμένα πίσω από επενδυτικά σχήματα φίλων ή συνεργατών του Γουέν Ζιαμπάο.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα του άρθρου των New York Times είναι αυτό της 90χρονης μητέρας του κινέζου ηγέτη, η οποία βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, πριν από πέντε χρόνια είχε περιουσία ύψους 80 εκατ. ευρώ. Φέρεται ότι την απέκτησε με επενδύσεις σε μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία.

Οι New York Times δήλωσαν ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι απολύτως αληθή κι ότι στηρίζουν τους ρεπόρτερ του άρθρου, τον Ντέιβιντ Μπαρμπόζα και την Εμμα Κοτ.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Guns N'... Πόζες!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Guns N'... Πόζες!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ