2012-10-29 20:28:16
Φωτογραφία για Ενα ωραίο καλαμπούρι
Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Το πιο ωραίο καλαμπούρι που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό είναι «συμβιβασμός με την τρόικα».

Διότι «συμβιβασμός» σημαίνει ότι δυο πλευρές παραχωρούν κάτι η καθεμία προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ερχεται λοιπόν η ελληνική πλευρά και βάζει στο τραπέζι περικοπές, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ. Βάζει τρόπον τινά «τις ζωές των άλλων».

Η τρόικα τι ακριβώς παραχωρεί; Τίποτα.

Απλώς κάνει πίσω από κάποια δική της απαίτηση που ήταν η συνέχεια κάποιας άλλης δικής της απαίτησης. Απαιτήσεις, όμως, χωρίς καμία υπόσταση στην πραγματική ζωή.

Ας πάρουμε το παράδειγμα με τις αποζημιώσεις.

Η τρόικα αποφάσισε ότι οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα είναι «ακριβές». Και πρέπει να γίνουν «φθηνές». Πόσο φθηνές; Ας πούμε στο μισό.

Γιατί στο μισό κι όχι στο 60% ή στο 40%; Διότι τόσο είπε η τρόικα επειδή τόσο θέλουν τα φιλαράκια της και ισχυριζόμενη ότι κάπου αλλού τόσο είναι. Αν ψάξεις, πάντα θα βρεις στον πλανήτη κάποια περίπτωση που να επιβεβαιώνει έναν αυθαίρετο υπολογισμό ή μια ύποπτη επιδίωξη Κι έρχεται μετά η Ελλάδα να διαπραγματευτεί όχι αν οι αποζημιώσεις είναι ακριβές κι αν πρέπει να κοπούν (αυτό θεωρείται δεδομένο αφού το είπε η τρόικα...), αλλά πόσο θα κοπούν.


Ετσι, με το ζόρι και με τον Κουβέλη, η τρόικα μπορεί να πει «εντάξει, να μην κοπούν οι αποζημιώσεις στο μισό, αλλά στο 60%».

Αλλά αυτό δεν λέγεται συμβιβασμός. Διότι οι έλληνες εργαζόμενοι θα έχουν παραχωρήσει στη διαπραγμάτευση το 40% των αποζημιώσεών τους. Οι τροϊκανοί τι θα έχουν παραχωρήσει; Τη χθεσινή παρόλα τους...

Το λέω καθαρά. Αυτό το σύστημα εποπτείας και ελέγχου δεν είναι μόνο βαθύτατα προσβλητικό για μια ελεύθερη χώρα. Είναι και προκλητικά ετεροβαρές. Καταργεί κάθε έννοια διαπραγμάτευσης.

Διότι η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση αφορά απλώς την ηπιότερη εφαρμογή των απαιτήσεων της μιας πλευράς. Η άλλη πλευρά δεν έχει απαιτήσεις, ούτε καν γνώμη.

Θεωρείται αυτό ισότιμος διάλογος; Συνεργασία δυο ίσων πλευρών; Σε καμία περίπτωση. Και εξ όσων γνωρίζω, η Ελλάδα χρεοκόπησε. Δεν κατελήφθη.

Είναι κρίσιμο λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα. Και να συμπεριλάβουμε στις εθνικές διεκδικήσεις όχι μόνο την επιμήκυνση ή τα επιτόκια, αλλά και την κατάργηση της τρόικας.

Διότι, αν δεν αλλάξει αυτή η κατοχική διαδικασία, αποκλείεται να αλλάξει η Ελλάδα.

Ακόμη κι οι πιο αυτονόητες και καλοπροαίρετες αλλαγές θα δαιμονοποιούνται από την ιταμή διαδικασία που της επιβάλλει.

Και οι πολέμιοι των αλλαγών ή οι αβανταδόροι της δραχμής θα κυκλοφορούν φιλάρεσκα με τη στολή των πολεμιστών της ανεξαρτησίας - χειροκροτήματα!..

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ