2012-10-29 12:59:49
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (video)
Στην τελική ευθεία είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2013, στον οποίο θα περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο μέρος από τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

 Η κατάθεση θα γίνει μέχρι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ο «λογαριασμός» για το νέο έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 9,5 δισ. ευρώ περίπου, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και αυξήσειος φόρων.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων, που μάλλον θα έχει τη μορφή ενός άρθρου μαζί με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι θα κατατεθεί αργότερα (έως τις 7 Νοεμβρίου), αν και δεν αποκλείεται η επίσπευση των διαδικασιών, με βάση τα όσα προκύψουν και από τις διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) και επί τάπητος θα τεθεί το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής (Μνημόνιο) για την Ελλάδα.


Στόχος του Eurogroup Working Group είναι να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή άμεσα της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και να τεθούν επί τάπητος τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα η παράταση δύο ετών για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί συνολική λύση για τη μείωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει επαναγορά χρέους από την δευτερογενή αγορά μέσω δανείου από τους μηχανισμούς στήριξης, την μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει από την ζώνη του ευρώ, την παράταση της λήξης των δανείων αυτών και την παράταση έως το 2023 της προθεσμίας για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ .

Τα συμπεράσματα του EuroWorking Group θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup που θα διεξαχθεί την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις 12 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου αναμένεται -εκτός απροόπτου- να εγκριθεό η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να δώσει το «ΟΚ» και έως τις 20 του μηνός το ποσό θα έχει εκταμιευθεί.

Ωστόσο, το μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει κλείσει. Με δεδομένο το όχι της τρόικας σε περαιτέρω αλλαγές, ιδιαίτερα στα θέματα που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Φώτη Κουβέλη εντός της ημέρας, προκειμένου να πάρει την τελική του θέση.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει την περαίτερω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τόνισε ακόμα ότι αν τεθεί θέμα στήριξης της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά θα την στηρίξει.

«Δεν θέλουμε να ψηφίσουμε τα εργασιακά» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.

Ωστόσο, έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό, λέγοντας: «Τα εργασιακά έχουν πέντε πλευρές. Αν πάρει πίσω τις τέσσερις, εντάξει, εδώ δεν κάνουμε πεισματάκια, ούτε εμείς, ούτε οι απέναντι. Επί της ουσίας, μιλάμε.»

Στην ερώτηση αν θα κινδυνέψει η κυβέρνηση με διάλυση αν έλθουν όλα τα μέτρα με ένα άρθρο είπε: «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνεση και ο συλλογικός νους να βρεθεί κάποια λύση. Εμείς, ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε τη συνοχή της κυβέρνησης και να μην υπάρξει πολιτική και κυβερνητική κρίση.»
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ